Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Šon Savet izjavio je da je Vašington „veoma zabrinut“ zbog navoda o severnokorejskim vojnicima koji se na strani Rusa bore u Ukrajini, iako, kako kaže, i dalje nema potvrdu da li su ti navodi koje su iznele Južna Koreja i Ukrajina, zapravo tačni.

„Veoma smo zabrinuti zbog izveštaja o vojnicima koji se bore u ime Rusije“, rekao je Savet, preneo je Radio slobodna Evropa. „SAD nisu mogle da potvrde istinitost izveštaja, ali ako su tačni, to bi označilo opasan razvoj u ratu Rusije protiv Ukrajine“.

Savet za nacionalnu bezbednost je saopštio da bi takav ushod značio da je Rusija u očajnom stanju, i da se suočava sa velikim žrtvama u ratu sa Ukrajinom.

„Ako je Rusija zaista prinuđena da se okrene Severnoj Koreji za ljudstvo, to bi bio znak očaja, a ne snage Kremlja“, rekao je Savet.

Južna Koreja je u petak saopštio da je Pjongjang počeo da premešta specijalne snage u Rusiju ranije ovog meseca, nekoliko dana pošto je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izneo sličnu tvrdnju da je Severna Koreja poslala vojnike i oružje da pomogne Kremlju u ratu protiv Ukrajine.

Ukrajinski centar za strateške komunikacije u petak je objavio snimak za koji navodi da se na njemu vidi kako se severnokorejski vojnici opremaju na ruskom poligonu Sergijevski u pripremi za slanje u Ukrajinu.

Kremlj je ranije odbacio tvrdnje Južne Koreje da je Pjongjang Moskvi isporučio artiljerijske granate i rakete kratkog dometa.

Međutim, za sada nije komentarisao tvrdnje ni Seula ni Zelenskog, koji je ove nedelje rekao da se „ne radi više samo o prenošenju oružja, već o prebacivanju ljudi iz Severne Koreje u okupacione vojne snage“.

Šef NATO-a Mark Rute je, govoreći u Briselu u petak, rekao da zapadna vojna alijansa ne može da potvrdi izveštaje da su severnokorejske trupe „aktivno angažovane“ u sukobu u Ukrajini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.