Posle preliminarnih rezultata koji su dugo pokazivali da su građani Moldavije glasali ‘ne’ na referendumu oko podrške EU, rezultati nakon 98 osto prebrojanih glasova, referenduma objavljeni jutros, pokazuju da je ‘da’ ipak vrlo tesno prevladalo.

Na referendumu opterećenom optužbama o ruskom mešanju, što je Kremlj „kategorično“ odbio, glasači su podržali, sa 50,08 odsto, da se put ka pridruživanju EU unese u Ustav kao državni cilj, pokazuju rezultati posle prebrojanih više od 98 odsto glasova.

Više sati je od sinoć „ne“ bilo u prednosti, ali sa prebrojavanjem glasova dijaspore to preokrenulo.

U Moldaviji je juče održan prvi krug predsedničkih izbora i istovremeno referendum o upisivanju u Ustav orijentacije zemlje ka članstvu u EU.

U prvoj reakciji noćas, kada su preliminarni rezultati pokazivali da je 53 odsto glasača bilo protiv EU, proevropska predsednica Maja Sandu koja se kandovala  za drugi mandat, osudila je „napad bez presedana na demokratiju“ i obećala da se „neće povinovati“.

„Kriminalne grupe koje deluju zajedno sa stranim silama neprijateljskim prema našim nacionalnim interesima napale su našu zemlju udarimo od desetina miliona evra, lažima i propagandom da bi uhvatili našu zemlju u zamku nesigurnosti i nestabilnosti“, rekla je ona novinarima.

Sandu, koja je okrenula leđa Moskvi posle invazije na susednu Ukrajinu i u Briselu podnela kandidaturu svoje zemlje za ulazak u EU, zakazala je referendum da bi se ozvaničila njena strategija i učvrstila „sudbina“ bivše sovjetske republike od 2,6 miliona stanovnika.

Sandu (52) vodi u prvom krugu izbora sa gotovo 42 odsto glasova, suočiće se 3. novembra u drugom krugu, sa Aleksandrom Stojanogluom (57) bivšim tužiocem koga podržavaju ruski socijalisti. On je sa 26 odsto glasova ostvario bolji rezultat od očekivanog.

Francuski politikolog i stručnjak za region Floran Parmantije je komentarisao da čak ako ‘da’ za EU prevlada na kraju, tesan rezultat iako neće dovesti u pitanje pregovore o pridruživanju EU, na neki način slabi proevropsku sliku stanovništva i vođstva Maje Sandu.

Analitičar smatra da sa ovakvim rezultatom pobeda Sandu u drugom krugu daleko od osigurane. Misli da bi brojni mali kandidati mogli da pruže podršku Stojanogluu u drugom krugu i da se udruže „svi protiv Sandu“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.