Partija Evropska levica izrazila je solidarnost sa građanima Srbije u borbi protiv otvaranja rudnika litijuma u regionu Jadra, navodi se saopštenju koje je danas objavila politička platforma Solidarnost.

„Godinama unazad, desetine hiljada građana i građanki Srbije predvode masovne proteste čvrsto se protive destruktivnom projektu rudarenja litijuma od strane kompanije Rio Tinto. Njihova poruka je jasna: zdravlje naše planete i dobrobit zajednica moraju imati prednost nad korporativnim profitom“, navodi se u saopštenju.

Partija evropska levica navodi da je projekat deo „opasnog trenda multinacionalnih kompanija da eksploatišu ranjive države zarad profita“, zanemarujući dugoročne posledice po životnu sredinu i lokalno stanovništvo, posebno za vodene resurse Srbije.

„Moramo naglasiti da je uloga Evropske unije u ovom projektu podjednako problematična. Podržavajući Rio Tinto i promovišući širenje rudarenja litijuma u regionu, EU je saučesnik u neokolonijalnom pristupu koji daje prednost korporativnim interesima nad potrebama lokalnog stanovništva. Ovo je izrazito
veliko odstupanje od proklamovane posvećenosti Evropske unije održivosti i ljudskim pravima“, piše Evropska levica.

Dodaje da bi Srbija, umesto da se oslanja na destruktivne ekstraktivističke industrije, trebalo da „u prvi plan stavi održive modele razvoja koji
promovišu obnovljive izvore energije i poljoprivredu“.

„Odupiranje ovom destruktivnom projektu vidimo kao imperativ. Moramo stajati u solidarnosti sa narodom Srbije koji se bori da
zaštiti svoju zemlju, vodu i način života. Protivljenjem rudniku branimo i pravedniju i održivu budućnost za sve“, navodi se u saopštenju.

Evropska levica, koja je zastupljena i u Evropskom parlamentu, a čiji je deo i Politička platforma Solidarnost, okuplja progresivnije političke snage, kako iz EU, tako i iz drugih delova Evrope.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.