Namera Ilona Maska da podeli milion dolara glasačima koji potpišu njegovu „peticiju za slobodu govora i prava na oružje“ spada u sivu zonu izbornog prava, a pravni eskperti su podeljeni oko toga da li mask, koji podržava Donalda Trampa, krši zabrane o plaćanju ljudima da se registruju za glasanje.

Prvi čovek Tesle obećava da će dati milion dolara svakog dana nasumično odabranoj osobi koja potpiše onlajn peticiju da će podržati Prvi i Drugi amandman Ustava SAD, koji štiti prava na slobodu govora i za vlasništvo oružja.

„Ovo spada u delokrug federalne zabrane plaćanja osobi da glasa ili da se registruje za glasanje. Mask kliza po samoj ivici izbornog prava“, rekao je Danijel Vajner iz levičarskog Brenanovog centra za pravdu.

Četiri pravna eksperta su podeljena oko toga da li ta „nagradna igra“ krši federalne zakone prema kojima plaćanje ili ponuda da se plati osobi da se registruje za glasanje predstavlja krivično delo.

Prema mišljenju Breda Smita, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta Kapital i bivšeg predsednika Federalne izborne komisije, smatra da Mask verovatno ne krši zakon jer je samo potpisivanje peticije daleko od konkretne registracije za glasanje.

Podela novca bi se mogla protumačiti kao da Mask koristi svoje bogatstvo kako bi pokušao da utiče na tesnu predsedničku trku između Trampa i demokratske kandidatkinje, potpredsednice SAD Kamale Haris.

Guverner Pensilvanije, demokrata Džoš Šapiro rekao je u da je podela novca duboko zabrinjavajuća i pozvao policiju da sprovede istragu.

Iako Maskova peticija direktno ne podstiče ljude da se registruju, tajming i fokus na neopredeljene savezne države ukazuju da je peticija samo izgovor, kaže Ričard Hasen, profesor prava na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu, koji je rekao da je podela novca stoga nezakonita.

Smit sa Univerziteta Kapital rekao je da Mask ima druge razloge zbog kojih želi da ljudi potpišu peticiju, kao što je prikupljanje imena verovatnih glasača koji podržavaju njegove ciljeve.

Mask, koga Forbs rangira kao najbogatiju osobu na svetu, do sada je isporučio najmanje 75 miliona dolara komitetu „Amerika“, prema federalnim podacima, čime je grupa postala ključni deo Trampovog pokušaja da se vrati u Belu kuću.

Biznismen je sve više podržavao republikanske ciljeve i ove godine postao je otvoreni pristalica Trampa. Tramp je zauzvrat rekao da će, ako bude izabran, imenovati Maska da vodi Komisiju za efikasnost vlade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.