Glavni program festivala ove godine održava se Jugoslovenskoj kinoteci (sala u Kosovskoj 11), a ulaznice će moći da se kupe na blagajni koja radi sat vremena pre početka projekcija. 

Festival će 24. oktobra u 18 časova otvoriti drama „Kreatura” (2023) Elene Martin, film koji je ove godine imao najviše nominacija za nagrade Gaudi – čak petnaest! Članice i članovi Katalonske akademije za filmsku umetnost nagradili su ovo ostvarenje u kategorijama za najbolji film, režiju, montažu, sporednog glumca i glumicu, kao i za debitantsku ulogu.

Već u petak, 25. oktobra publika će biti u prilici da pogleda dva horora koji su obeležili katalonsku kintematografiju osamdesetih godina XX veka. Tako je od 18 časova na programu film „U staklenom kavezu” (1986) Agustija Viljaronge, koji je svetsku slavu stekao višestruko nagrađivanim filmom „Crni hleb”. „U staklenom kavezu” njegovo je hvaljeno debitantsko ostvarenje u kojem je glavnu ulogu ostvarila španska filmska diva Marisa Paredes, a film je zbog kontroverznih scena i tematike bio zabranjen u nekoliko zemalja. Od 20 časova na programu je film  „Agonija” (1987) kultnog reditelja Bigasa Lune, domaćoj publici najpoznatijeg po ostvarenju „Šunka, šunka”. Glavnu ulogu u ovom hororu ostvarila je američka glumica Zelda Rubinstejn, koja se proslavila ulogom medijuma u serijalu „Poltergajst”.

Vikend na festivalu otvoriće film „Umreti (ili ne)” (2000) u subotu, 26. oktobar od 18 časova. Režiju ovog omnibusa potpisuje Ventura Pons, čuveni katalonski reditelj koji među brojnim priznanjima ima i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke. „Umreti (ili ne)” donosi sedam nezavisnih priča koje kulminiraju (ili pak ne) smrću jednog od glavnih likova. Od 20 časova na programu je nesvakidašnji nemi film „Voz senki” (1997). Ovim ostvarenjem reditelj Hose Luis Gerin dao je omaž ranim filmskim ostvarenjima, a premijera je održana u godini kada se obeležavao vek od izuma kinematografa, uređaja braće Limijer za projekciju filmova.

U nedelju, 27. oktobra program će početi već od 17 časova, sa posebnim uvodom u projekciju dokumentarnog filma „Bicikl, kašika, jabuka” (2010) Karlesa Boša. Ovo ostvarenje prati život Paskvala Maragala, bivšeg gradonačelnika Barselone i predsednika Đeneralitata Katalonije, nakon što je otkrio da boluje od Alchajmerove bolesti. Pre filmske projekcije publici će se obratiti gost festivala Karles Boš uz predstavnike Fondacije „Paskval Margal”. Potom će od 20 časova publika moći da pogleda ostvarenje „Dante nije samo strog” (1967) koji su režirali Hasinto Esteva i Žoakim Žorda. Iako nema preciznu fabulu, već beleži različite scene koje predstavljaju odraz tadašnjeg društva, ovaj film postao je jedan od najreprezentativnijih igranih filmova Barselonske škole, svedočanstvo o životu jednog grada ubrzanog pulsa i još bržih promena. 

Ovogodišnje izdanje Dana katalonskog filma imaće i svoj prateći program koji će biti organizovan 28. oktobra. Tog dana će na Dorćol Platz-u od 11 do 13 časova biti održani razgovori pod naslovom „Razmeti Alchajmerovu bolest: Primer Paskvala Maragala”, inspirisani filmom Karlesa Boša. Istog dana reditelj Boš održaće master klas na Fakultetu dramskih umetnosti.

Dani katalonskog filma organizuju se pod pokroviteljstvom Delegacije Vlade Katalonije u jugoistočnoj Evropi, a u saradnji sa Katalonskom kinotekom, kao i uz podršku Ambasade Španije u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Nakon Beograda, festival će ove godine biti organizovani i u Sarajevu, a tamnošnja publika moći će da uživa u katalonskim ostvarenjima od 31. oktobra do 6. novembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.