Želja milijardera Ilona Maska da se na nedavnoj prezentaciji robotaksija njegove kompanije Tesla referiše na film „Blade Runner 2049“ dovela je do pravnih komplikacija, javila je nemačka agencija dpa.

Produkcijska kuća Alcon Entertainment je u ponedeljak podnela tužbu s četiri razloga, od kojih se tri odnose na kršenje autorskih prava, a jedan na iznošenja neistina, protiv Tesle, Maska i Warner Brosa, na čijem se posedu odvila prezentacija.

Nastavak filma „Istrebljivač“ iz 2017. prikazuje distopijsku budućnost obeleženu katastrofom i društvenim kolapsom, koja sadrži autonomna vozila s veštačkom inteligencijom. Tokom prezentacije, Mask je hvalio film, ali je istakao da ne odražava budućnost koju on želi, prenosi N1.

Slika izložena na događaju je prikazivala osobu u dugom kaputu okrenutu prema peščanoj oluji i gradu pod narandžastim nebom. Alcon tvrdi da je slika dizajnirana tako da aludira na slične scene iz njihovog filma, za čije korišćenje nisu dali dozvolu.

Prema Alconu, Tesla je zatražio dopuštenje za korišćenje slike nekoliko sati pre događaja. Kompanija je već odbila, ali Maskova prezentacija je svejedno sadržavala sličnu sliku generisanu alatima veštačke inteligencije.

Alcon je nositelj autorskih prava za film, dok je Warner Bros bio distributer „Blade Runnera 2049“.

U tužbi, Alcon tvrdi da ne želi da bude povezan s Maskom ili njegovim kompanijama, navevši kao razlog njegovo „veoma politizovano, kapriciozno i arbitrarno ponašanje, koje ponekad skreće u govor mržnje“.

Veruju da je ovo neautorizovano povezivanje štetno za njihovo poslovanje, te stoga traže finansijsku odštetu.

Tesla do sada nije javno komentarisala tužbu.

Mask je na prezentaciji predstavio samovozeće električno vozilo namenjeno prevozu putnika bez ljudskog vozača. Tesla namerava da počne proizvodnju 2026, a očekuje se da će automobil koštati manje od 30.000 dolara. Mask više od osam godina obećava samovozeće aute.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.