Samit BRIKS-a nastavlja se u Kazanju, a prethodnog dana domaćin skupa i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa više lidera država-članica i rukovodiocima pojedinih organizacija.

Teme su politika i bezbednost, ekonomija i kulturno-humanitarna saradnja. Poslednja tačka na spisku, ali ne i najmanje važna, jeste status partnerskih država BRIKS-a.

Za drugi dran samita predviđene su dve sednice u uskom i proširenom sastavu posle čega će ulideri BRIKS-a usvojiti završni dokument – Kazanjsku deklaraciju.

Generalni sekretar Ujednjienih nacija Antonio Guteres doputovao je u Kazanj i očekuje se da će prisustvovati samitu.

Drugog dana samita predsednik Rusije sastaće se sa predsednicima Turske i Irana, Redžepom Tajipom Erdoganom i Masudom Pezeškijanom, kao i premijerom Etiopije Abijem Ahmedom, prenosi RTS.

Na Samit lidera BRIKS-a u Kazanj stigli su lideri 36 zemalja. Za Putina je to dokaz da izolacija Rusije nije uspela.

„Održavanjem samita Putin želi da pošalje poruku da su svi pokušaji da se Rusija izoluje propali“, rekao je Kris Vifer, osnivač konsultantske firme Macro-Advisory za BBC. „Pokušavaju svima da pokažu da su odoleli sankcijama. Na geopolitičkom nivou Rusija ima svoje prijatelje.“

U želji da ublaži efekte zapadnih sankcija, Putin će, piše BBC, pokušati da ubedi članice BRIKS-a da usvoje neku drugu valutu (umesto dolara) za globalna plaćanja.

 „Mnogi problemi sa kojima se ruska ekonomija suočava su povezani sa prekograničnom trgovinom i plaćanjima. I mnogo toga je povezano sa američkim dolarom“, kaže Vifer. „Amerika ima ogromnu moć i uticaj na globalnu trgovinu zbog toga što je američki dolar glavna valuta za to. Glavni zadatak Rusije jeste da razbije dominaciju američkog dolara. Ona želi da zemlje BRIKS-a stvore alternativni trgovinski mehanizam koji ne uključuje dolar, evro ili bilo koju od valuta članica G7, što bi sankcije učinilo manje opasnim.“

Jedna od tema na marginama samita je i sukob u Ukrajini. Na sastanku sa ruskim predsednikom, premijer Indije Narendra Modi ponovio je kako je njegova zemlja spremna da pomogne u okončanju konflikta.

„Verujemo da problemi treba da se rešavaju mirno. Pružamo punu podršku postizanju mira i stabilnosti što je brže moguće. U svim našim naporima prioritet dajemo humanosti i pružićemo svaku pomoć u budućnosti“, naveo je Modi.

U glavnom gradu ruske republike Tatarstan su i predsednici Južnoafričke Republike, Irana, brojnih zemalja Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike.

U delegaciji Srbije su četiri člana Vlade, a kao posmatrač u Kazanj, stigao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas, na otvaranju samita BRIKS u Kazanju, da je „u toku formiranje multipolarnog sveta“.

„U toku je proces formiranja multipolarnog sveta, dinamičan i nepovratan proces“, rekao je Putin na početku samita kojim Kremlj nastoji da napravi protivtežu „zapadnoj hegemoniji“.

Ruski predsednik je dodao da će oko 20 lidera okupljenih u Kazanju razgovarati o „najhitnijim pitanjima“, uključujući pitanja „rešavanja regionalnih sukoba“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.