Prva proleterska brigada osnovana je 21. decembra 1941. godine u Rudom, u čast Staljinovog rođendana. Nakon Rezolucije Informbiroa i raskida sa „vođom svetskog proletarijata“, odlučeno je da treba slaviti 22. decembar kao datum osnivanja Prve proleterske brigade. Obrazloženje je nađeno u tome da je Prva proleterska tada imala prvu borbenu akciju, pa je tako 22. decembar postao i Dan Jugoslovenske narodne armije (JNA). Da su istorijske i ideološke okolnosti drugačije, Aleksandar Vulin bi verovatno pokrenuo inicijativu da se u opticaj vrati 21. decembar u ime Staljina i Putina.

Iako se Staljin ljutio što Tito nadeva svojim jedinicama proleterska imena – čime prejudicira društveno uređenje i rizikuje da Sovjete dovede u neugodnu situaciju pred zapadnim saveznicima – kako je rat odmicao odrednica ’proleterski’ je razlabavila svoju klasnu esenciju postajući više sinonim za elitne jedinice Narodnooslobodilačke vojske. Ipak, obraćajući se u ime države povodom velikog jubileja – osamdeset godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Vulin nije pominjao nikakve proletere, jer oni kao takvi, u klasno-revolucionarnom smislu, nisu bitni ni Putinu koji se grozi od revolucionarnosti. Danas su proleteri u Srbiji najpre strani radnici.

Srp i čekić i zvezda petokraka bitni su samo kao simbol vojne sile koja je slomila nacizam. Ne znamo da li je Putin u telefonskom razgovoru na Dan oslobođenja Beograda pitao Vučića, da li još važi ona njegova iz 2019 – „nikad više četr’es osma“, ako mu ovaj prethodno to nije ponovio, ali to se valjda podrazumeva, i sumnjamo da bi Putin uopšte zvao Vučića da ovde, uprkos svim njegovim usiljenim i manje usiljenim prozapadnim skretanjima, ima boljeg zavetnika. Demostatova fokus grupa pokazuje da je gubitnik obeležavanja Dana oslobođenja Beograda antivučićevska proruska opozicija. Bilo je upadljivo ideološko odsustvo četničkog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića sa manifestacija obeležavanja oslobođenja grada čiji je gradonačelnik. U danu kad je prisustvo gradonačelnika valjda najlogičnije. Čak i za Vučićev krajnje rastegljivi keč-ol (SNS kao catch-all party sistem) ovo je baš apsurdno. Da je od toga što se nije pojavio gore samo da se Šapić pojavio.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 24. OKTOBRA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.