Francuskinja Žizel Peliko (72), koju je bivši suprug devet godina drogirao pa je silovao i dovodio više od 50 drugih muškaraca da je siluju, danas je pred sudom svedočila o dosad prikupljenim dokazima. Ona je postala heroina među feministkinjama jer je insistirala da suđenje za silovanje njenom bivšem mužu i 50 drugih muškaraca bude javno.

Šta je Žizel Peliko rekla tokom svedočenja?

Govorila je o tome šta bi želala da ovo suđenje bude za ostale druge žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja. „Žizel Peliko je ovo uradila, možemo i mi. Kada si žrtva silovanja postoji stramota koja ti je nametnuna i koju osećaš, ali nije na nama da osećamo stid – to je za njih“, prenosi Gardijan.

O svim dokazima koji su predstavljeni tokom suđenja i o onome što je čula u sudnici rekla je da je ona „žena koja je potpuno uništena i ne zna kako da se podignem i pomeri sa ove tačke“.

Takođe je govorila i kako uspeva da se suoči i izbori sa dokazim na sudu: „Istina je da čujem mnogo žena i muškaraca koji kažu da sam veoma hrabra. Kažem da to nije hrabrost, to je volja i odlučnost da se promeni društvo.“

Upitana da li oseća neku vrstu odgovornosti za sve što joj se desilo, odgovorila je vrlo odlučno. „Naravno da se danas ne osećam odgovornom ni za šta. Jer sam danas pre svega i iznad svega žrtva“, rekla je Žizel Peliko.

U jednom trenutku ona se obratila mužu, međutim nije želala ni u tom trenutku da ga pogleda. Upitala ga je kako je mogao toliko da je izda i kako je mogao da „dovodi strance u njihovu spavaću sobu“.

Na komentare žena, devojaka ili prijatelja koji su na sudu govorili da optuženi ne izgleda kao da je sposoban da nekog siluje, Peliko je glasno odgovorila: „Moramo da napredujemo u kulturi silovanja u društvu. Ljudi bi trebalo da nauče definiciju silovanja, dodaje ona. „Za mene su silovatelji, oni ostaju silovatelji. Silovanje je silovanje.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.