Leskovac, 24.10.2024 – Ministar sporta Zoran Gajić boravio je u Leskovcu povodom održavanja konferencije na temu „Mreža za sport“. Na ovom događaju, održanom u Skupštini grada Leskovca, predstavljena je „Strategija razvoja sporta u Republici Srbiji za period 2025-2035. godine“, a konsultacije su obavljene sa predstavnicima lokalnih samouprava i teritorijalnih sportskih saveza.

Ministar Gajić je istakao da je formirao radnu grupu za izradu Strategije, uz prateći akcioni plan, i naglasio važnost sveobuhvatnog istraživanja koje će dati odgovore o trenutnom stanju sporta u Srbiji. Cilj je, kako je rekao, ne samo unapređenje sportskih rezultata, već i povećanje broja ljudi koji se redovno bave fizičkom aktivnošću.
U okviru Strategije, radiće se na unapređenju položaja žena u sportu, sporta za osobe sa invaliditetom, kao i inovacija u sportskom sistemu, a proces izrade Strategije uključiće sve relevantne aktere, od državnih institucija i lokalnih samouprava do sportskih saveza i građana.

,,U prvih 100 dana rada Vlade Republike Srbije izrađen je Pravilnik o polaganju stručnog ispita u oblasti sporta, a prvo polaganje za generalne sekretare i menadžere nacionalnih i teritorijalnih sportskih saveza, kao i sportskih klubova, biće organizovano već u februaru 2025. godine. Očekivanja su da će kroz ovaj proces proći više od 1000 sportskih stručnjaka, što će značajno podići kapacitete sportskih organizacija i osposobiti rukovodeće kadrove za bolje upravljanje javnim sredstvima“, izjavio je Gajić.
Ministar je ukazao i na probleme vezane za slabo razvijen školski i univerzitetski sport, kao i finansiranje sportskih klubova, posebno u manjim mestima, gde klubovi zavise od budžeta lokalnih samouprava. Takođe je predložio uspostavljanje održivog modela finansiranja, uključujući poreske olakšice i osnivanje Nacionalnog fonda za razvoj sporta, koji je predviđen Zakonom o sportu.
Nova Strategija jedan je od najvažnijijih dokumenta javne politike za srpski sport iz kog će proisteći novi Zakon o sportu, kao i čitav niz pravilnika kojima će se detaljnije urediti sistem sporta u Republici Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.