Ministarka kulture Francuske Rašida Dati (Rachida Dati) predložila je da ulaz u katedralu Notr Dam (Notre Dame) u Parizu počne da se naplaćuje, kao i da se turistima koji nisu iz Evropske unije skuplje naplaćuje ulazak u muzej Luvr, piše Politiko (Politico).

Dati je za dnevni list Figaro (Le Figaro) rekla da je potrebno više sredstava za inovacije i konzervaciju brojnih francuskih spomenika, iako je novi plan o štednji, koji je doneo premijer Mišel Barnije (Michel Barnier), poštedeo ovo ministarstvo.

Ona je predložila da „posetioci izvan EU plaćaju više za ulaznice“ u Luvr kako bi obezbedili sredstva za renoviranje drugih francuskih atrakcija.

Dati je takođe predložila pariskom nadbiskupu da uvede „simboličnu naknadu za sve turističke posete Notr Damu“, a ta sredstva bi služila „velikom planu za očuvanje verskog nasleđa“.

Ponovno otvaranje katedrale Notr Dam, koja je bila zatvorena za javnost nakon velikog požara 2019. godine, zakazano je za 8. decembar ove godine.

„Sa samo pet evra po posetiocu, prikupili bismo 75 miliona evra godišnje. Tako bi Notr Dam spasila sve crkve u Parizu i Francuskoj“, dodala je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.