Kralj horora Stiven King jednom prilikom je pohvalio poznati horor iz 1999. godine, koji se svojevremeno našao na meti kritičara i obožavatelja žanra.

Iako je King poznatiji kao pisac romana, povremeno piše književne kritike i eseje, a 1981. godine napisao je knjigu Danse Macabre, u kojoj opisuje razvoj horora kroz različite medije, od knjiga do filmova. Novo izdanje knjige objavljeno je 2011. godine, a poznati autor je dodao i nova poglavlja.

U jednom od tih poglavlja objašnjavao je zašto neki filmovi uspevaju da uplaše publiku. Kao primer filma koji ga je stvarno uplašio naveo je „Duboko plavo more“ (Deep Blue Sea), filmskog reditelja Renija Harlina, prenosi N1.

Duboko plavo more prati grupu naučnika koji rade u jednoj podvodnoj laboratoriji gde izvode eksperimente na morskim psima, u svrhu pronalaska leka za Alchajmerovu bolest. No stvari se izmaknu kontroli kada morski psi krenu u osvetu.

Glavne uloge u popularnom B-filmu igrali su Safron Borous, Tomas Džejn, LL Kul J, Žakelin Mekenzi, Majkl Rapaport, Stelan Skarsgård i Semjuel L. Džekson.

Kinga je šokirala jedna scena

„Film je režirao popularni Reni Harlin i moglo bi se reći da film o genetski modifikovanim morskim psima nije ništa posebno, sve dok u jednom neočekivanom trenutku morski pas ne izroni i prepolovi Samjuela L. Džeksona“, napisao je King u svom kratkom osvrtu. „Glasno sam vrisnuo, a svaki film koji me može naterati na tako nešto smatram pravim blagom.“

Kada je izašao, horor Duboko plavo more je podelio kritičare – deo kritičara ga je pohvalio zbog kvalitetnih akcijskih sekvenci i napete atmosfere, dok ga je drugi deo kritikovao jer je sličan Ajkuli Stivena Spilberga. Na Rotten Tomatoesu film ima 60 odsto na temelju recenzija kritičara i 39 odsto na temelju recenzija gledalaca.

Uprkos negativnim kritikama, horor Duboko plavo more danas se smatra klasikom i dobio je dva nastavka. Prvi je izašao 2018. godine, a drugi 2020.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.