Ni Kamala Haris a ni bivši predsednik Donald Tramp nisu uspeli da ostvare značajan napredak u ključnim državama, samo dve nedelje pred izbore.

Prema najnovijim istraživanjima Marist koledža u Arizoni, Džordžiji i Severnoj Karolini, trka između kandidata za predsedničku funkciju je veoma tesna među verovatnim biračima, što je rezultat koji je čest u anketama različitih istraživača objavljenim poslednjih nedelja, prenosi Politico.

Tramp trenutno ima podršku od 50 odsto u Arizoni, dok Haris ima 49 odsto. U Severnoj Karolini, Tramp vodi sa 50 odsto podrške u poređenju sa 48 odsto podrške Harisove. U Džordžiji, njih dvoje su izjednačeni sa po 49 odsto podrške.

S obzirom na to da su svi rezultati unutar margine greške, nijedan kandidat ne može sa sigurnošću tvrditi da je u vođstvu.

Oboje, i Haris i Tramp, fokusirani su na pridobijanje birača u poslednjim fazama kampanje. Tramp je u sredu boravio u Džordžiji, dok će Haris danas održati skup u toj državi sa bivšim predsednikom Barakom Obamom.

U trci za Senat u Arizoni, demokrata Ruben Galego vodi ispred republikanke Kari Lejk sa 53 odsto prema 45 odsto. Što se tiče guvernerske trke u Severnoj Karolini, demokratski generalni tužilac Džoš Stajn vodi ispred republikanskog guvernera Marka Robinsona, koji je upleten u skandale, sa 55 prema 41 odsto.

Istraživanje je sprovedeno između 17. i 22. oktobra, na uzorku od 1.193 verovatna birača u Arizoni i Džordžiji, te 1.226 birača u Severnoj Karolini.

Margina greške u anketi za Arizonu iznosi plus ili minus 3,7 procentnih poena; za Džordžiju 3,9 procentnih poena; a za Severnu Karolinu 3,6 procentnih poena.

Novo nacionalno istraživanje Volstrit žurnala pokazuje blagu prednost Trampa od 47 odsto u odnosu na 45 odsto za Haris, a ta razlika se nalazi unutar margine greške ankete, koja iznosi plus ili minus 2,5 procentnih poena.

U avgustovskoj anketi, Haris je imala prednost od dva procentna poena, što je takođe bilo unutar margine greške.

Volstrit žurnal anketa je sprovedena na uzorku od 1.500 registrovanih birača u periodu od 19. do 22. oktobra.

Istraživanje je pokazalo i da birači povoljnije gledaju na Trampa nego na Haris, pri čemu Trampova popularnost od 48 odsto predstavlja njegov najveći skok u dosadašnjim anketama WSJ.

Haris ima podršku od 45 odsto, što je pad sa 49 odsto koliko je imala u avgustu.

I potpredsednički kandidati pokazuju slične trendove. Senator Džej Di Vens je povećao svoju popularnost sa 40 odsto na 45 odsto, dok je guverner Minesote Tim Valc zabeležio blagi pad sa 46 odsto u avgustu na 44 odsto u oktobru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.