Iako je tokom protekle tri decenije bila prozapadno orijentisana zemlja, poslednjih godina, njena vlada, predvođena populističkom partijom Gruzijski san, sve više je „pomera“ ka Rusiji.

Ankete pokazuju da 80 odsto građana Gruzije podržava pridruživanje Evropskoj uniji. Međutim, od početka rata u Ukrajini, koji njen sused vodi, zemlja se našla pred izazovom da osudi Moskvu zbog invazije na Kijev.

U Gruziji se sutra održavaju parlamentarni izbori, koje mnogi smatraju izuzetno značajnim, jer će oni, kako smatraju analitičari, pokazati koje je realno opredeljenje građana. Videće se da li će se ova, nekada najprozapadnije orijentisana, od svih bivših sovjetskih zemalja, okrenuti Rusiji, ili će se vratiti na put kojim je dugi niz godina koračala.

Neki čak idu i dalje pa tvrde da su ovi izbori najvažniji još od trenuka kada je zemlja stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, prenosi Gardijan.

U tako nešto veruje i direktor Gruzijskog instituta za politiku Korneli Kakačija, koji kaže da je ovo prelomni trenutak, koji će odrediti da li će zemlja postati suverena demokratija i integrisati se sa zapadom, ili će se vratiti u sferu ruskog uticaja.

Viši saradnik Karnegi Evrope Tomas de Val kaže da postoji rizik da ova zemlja postane jednopartijska.

„Partija Gruzijski san je poprilično otvorena kada je u pitanju smer u kojem želi da ide“, dodao je.

Pomenuta partija je na vlasti od 2012. godine, osnovao je milijarder iz senke, Bidzina Ivanišvili, koji se obogatio u Rusiji 2000-ih, a mnogi prijatelji i neprijatelji ga smatraju najmoćnijom gruzijskom figurom.

Zajedno sa svojim podržavaocima, obećao je da će zabraniti sve glavne opozicione stranke i uklonili opozicione poslanike posle izbora. Naziva ih „izdajnicima“ i „zločincima“.

A što se izbori bliže retorika postaje sve intenzvinija i oštrija.

Čak je i obećao da će članovima glavne opozicione partije UNM organizovati „ninberško suđenje“.

UNM je osnovao bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili koji je trenutno u zatvoru zbog navodne zloupotrebe položaja. Njegovi saradnici kažu da je optužba politički motivisana.

Glavna predizborna poruka Gruzijskog sana jeste „izaberi mir, a ne rat“, što sugeriše na to da bi „opozicija uvukla zemlju u rat, a da samo njihovo vođstvo može obezbediti mir i stabilnost“.

Širom glavnog grada pojavili su se bilbordi sa slikama bombardovanih ukrajinskih crkava i sportskih arena, a pored toga, slike mira na gruzijskim ulicama.

Rusija, koja je izvršila invaziju na Gruziju 2008. godine, i podržala naoružane separatiste u otcepljenim regionima Abhazije i Južne Osetije, koje podržava Moskva, ostaje nepopuladna među gruzijskim grđanstvom.

Posle invazije je samo ojačala prozapadna opozicija koja kritikuje vladu jer na to ćuti. Oni smatraju da je nespremnost vlade da izrazi svoj stav i uvede sankcije Moskvi samo znak da je odana Kremlju.

Gruzijski san podržavaju najviše regioni koji su bili teško pogođeni ruskom invazijom 2008. godine, koja je trajala pet dana i nanela mnogo žrtava i posledica. Neki za to krive i tadašnjeg predsednika Sakašvilija, jer nije imao promišljenu politiku, kako kažu.

Veliki broj građana je uplašen, i kaže da je više za evropske vrednosti, ali da se njihova zemlja graniči sa Rusijom, a ne sa Francuskom, tako da ne veruju da bi, ako bi ih Rusija napala, bilo ko iz Evrope došao da ih zaštiti.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.