Razvoj i unapređenje obrazovanja biće strateški ciljevi ove saradnje, koja će doprineti popularizaciji nauke među svim učenicima i studentima

 

Ministarstvo prosvete i Zadužbina Miodraga Kostića potpisali su Sporazum o saradnji na ovogodišnjem Sajmu obrazovanja koji se održava u Beogradu. Planirana saradnja biće realizovana u okviru Palate nauke i usmerena na razvoj i unapređenje sistema obrazovanja i vaspitanja, posebno u oblasti predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Uključivaće i podršku u organizaciji kampova za učenike osnovnih i srednjih škola u Palati nauke, ekskurzijske posete, nastavne, vannastavne i druge obrazovne aktivnosti. U oblasti visokog obrazovanja saradnja će doprineti stvaranju uslova za razvoj istraživačkih centara na fakultetima u Srbiji.

 

„Verujem da će Palata nauke inspirisati mnoge da krenu putem nauke i otkriju svoje talente i da se afirmišu mnogi mladi naučnici koji će svojim znanjima menjati svet, kao što su to činili Tesla, Milanković, Pupin. Učenici osnovnih i srednjih škola imaće mogućnost da prisustvuju različitim kampovima i programima koji će doprineti razvoju njihovih talenata, ali i unaprediti obrazovno-vaspitni proces, kao i vannastavne aktivnosti. I saradnja sa visokoškolskim ustanovama dodatno  će osnažiti mlade istraživače stvarajući prostor za buduće generacije koje će oblikovati našu naučnu scenu”, rekla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije.

 

„Želja nam je da potpisivanjem ovog sporazuma nova znanja približimo učenicima i studentima svih obrazovnih ustanova u Srbiji. Svi školski uzrasti će u Palati nauke imati mogućnost da otkriju istraživača u sebi kroz brojne zanimljive i interaktivne eksponate, ali i razgovore sa istraživačima i otkrivanju kako izgleda rad u pravim, savremenim istraživačkim centrima. Verujemo da će ova saradnja pružiti snažnu podršku razvoju obrazovnih programa u Srbiji i da će svim ljudima, a posebno novim generacijama, omogućiti da razumeju naučni metod otkrivanja i zaključivanja o svetu i kako takva znanja mogu da iskoriste u bilo kojoj oblasti kojom planiraju da se bave”, istakao je Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića.

 

Sporazum o saradnji, koji je potpisan sa Ministarstvom prosvete, pružiće mogućnost i da se u prostoru Palate nauke organizuju događaji od značaja za promociju obrazovanja i nauke.

 

U Palati nauke će se uz više od 30 interaktivnih eksponata nalaziti i 19 istraživačkih centara kojima će rukovoditi profesori Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U okviru Sajma obrazovanja ekskluzivno je predstavljena i oprema za rad koja će se koristiti u Centru za 3D zvuk i Centru za multimodalno biomedicinsko inženjerstvo. Dr Miloš Bjelić, docent na Katedri za telekomunikacije, predstavio je platformu za merenje usmerenosti zvučnih izvora i binauralni koncept za doživljaj 3D zvuka, a ova tehnika često se koristi u virtuelnoj stvarnosti, filmovima i audio turama. Prof. dr Milica Janković, vanredni profesor na Katedri za signale i sisteme koja rukovodi Centrom za multimodalno biomedicinsko inženjerstvo, prikazala je postavljanje 32-kanalnog sistema za površinsko snimanje moždanih signala, dok su svi posetioci imali mogućnost da isprobaju pametne slušalice za snimanje moždanih signala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.