Britanski kralj Čarls izjavio je danas da bi Komonvelt trebalo da prizna svoju „bolnu“ istoriju ropstva, koje je jedna od glavnih tema sastanka šefova vlada Komonvelta u Samoi.

„Slušajući ljude širom Komonvelta, razumem kako najbolniji aspekti naše prošlosti nastavljaju da odjekuju“, rekao je kralj Čarls na samitu, koji je okupio predstavnike 56 zemalja, od kojih mnoge imaju korene u britanskoj imperiji, javlja Rojters.

Afričke i karipske nacije sve glasnije traže reparaciju za ulogu Britanije u transatlantskom ropstvu, smatrajući da je nasleđe ropstva dovelo do ogromne i uporne rasne nejednakosti.

Protivnici tih zahteva smatraju da zemlje ne bi trebalo da budu odgovorne za istorijske greške.

Britanski premijer Kir Starmer odbacio je pozive za reparaciju i izvinjenje Britanije, ali je rekao da je otvoren za saradnju sa liderima koji žele da o tome razgovaraju.

Gardijan je, pozivajući se na izvore iz Starmerove kancelarije, izvestio u četvrtak da je premijer „otvorio vrata nefinansijskim reparacijama“, kao što su restrukturiranje finansijskih institucija i oslobađanje duga, prenosi N1.

Samoa, poznata do 1997. godine kao Zapadna Samoa, bila je nemačka kolonija od 1899. do 1915. godine, a potom je pala pod britansko-novozelansku kolonijalnu administraciju. Samostalna država postala je 1962. godine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.