Osnivač i vlasnik kompanije Amazon, kao i vlasnik Vašington posta, Džef Bezos nastavlja da se suočavao sa nizom kritika, nakon šte se rukovodstvo njegove vazduhoplovne kompanije sastalo sa Donaldom Trampom istog dana kada je urednički tim novina sprečen da objavi podršku Trampovoj protivkandidatkinji, Kamali Haris, na predsedničkim izborima u Americi.

Krajem septebra ove godine određeni broj urednika odletelo je u Majami na sastanak sa Bezosom, kako bi razmatrali da će list objaviti podršku nekom kandidatu na predstojećim izborima 5. novembra, prenosi Gardiijan.

U prošli petak uveče, Vašongton Post objavio je da neće podržati nijednog kandidata na izborima 5. novembra nakon što je njegov urednički odbor već izradio nacrt podrške za Kamalu Haris.

Saopštenje od petka ne pominje kompanije Amazon ili Blue Origin, koje trenutno imaju ugovore sa federalnom vladom. Ali samo nekoliko sati nakon saopštenja, visoki zvaničnici druge pomenute kompanije su se sastali sa Trampom, nakon njegovog predizbornog govora u Ostinu u Teksasu.

Tramp se sastao sa glavnim izvršnim direktorom Blue Origin-a Dejvidom Limpom i potpredsednicom za odnose sa vladom Megan Mičel. U međuvremenu, CNN je izvestio da je izvršni direktor Amazona, Endi Džesi, takođe nedavno kontaktirao sa bivšim predsednikom telefonom.

Nakon saopštenja, da Post neće nijednom kandidatu pružiti podršku, dugogodišnji kolumnista Robert Kejgan, podneo je ostavku, uz šta je dodao da se sastanak rukovodilaca Blue Origin-a sa Trampom ne bi održao da je Post podržao demokratskog kandidata kako je planirao.

„Tramp je sačekao da se uveri da je Bezos uradio ono što je rekao da će uraditi – a zatim se sastao sa ljudima iz komapanije Blue Origin“, rekao je Kejgan. „Što nam govori da je došlo do dogovora, odnosno da je Bezos komunicirao indirektno ili direktno sa Trampom.“

Izdavač Posta Vil Luis, kojeg je Bezos angažovao u januaru ove godine, branio je vlasnika lista tvrdeći da je odluka da se ne objavi podrška Kamali Haris bila njegova. Međutim, to nije bilo dovoljno. Uprkos njegovim rečima usledio je talas kritika iz redova raznih medija i novina, kao i mnogobrojna otkazivanja pretplata. Zaposleni takođe navode i ističu koliku pretnju Tramp  predstavlja za demokratiju, iz razloga što je Tramp otvoreno izrazio svoje divljenje autoritarnoj vladavini.

Tim za crtanje u novinama objavio je mračnu sliku, u znak protesta  protiv odluke o odbijanju pružanje podrške, sa slogan „demokratija umire u mraku“.

Čitaoci visokog profila, uključujući pisca bestselera Stivena Kinga, kao i bivšu kongresmenku i glasnu Trampovu kritičarku Liz Čejni, najavili su otkazivanje pretplate na Vašington post sa mnogim drugima u znak protesta.

Ovakva odluka Posta usledila je ubrzo nakon što je milijarder, vlasnik Los Anđeles Tajmsa, Patrik Sun Šiong, odbio da njegovom uredništvu da objavi podršku Kamali Haris.

Džef Bezos je drugi najbogatiji čovek na svetu, odmah iza Ilon Maska. On je 2013. godine kupio Vošington Post za 250 miliona dolara. Njujork tajms pisao je da je Bezos počeo više da se uključuje u rad novina 2023. godine, nakon što se suočio sa značajnim finansiskim gubicima i velikim brojem zaposlenih koji su otišli. Mnogi su bili zabranuti Bezosovom odlukom da u januaru ove godine dovede Luisa za izdavača, jer su ga pratile loše glasine iz Londona gde je prethodno radio. Na zabrinutost uredništva, Bezos je samo odgovorio:

„Novinarski standardi i etika u Postu se neće promeniti.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.