Opsežno istraživanje otkrilo je da ispijanje kafe može uticati na sastav mikroorganizama u crevima, što bi moglo imati značajan uticaj na zdravlje.

Bakterije i gljivice, zajednički poznati kao mikrobiom creva, ključni su za varenje, apsorpciju hranljivih materija, funkciju creva, mentalno zdravlje, imunitet i još mnogo toga, prenosi N1.

Mikrobiom creva svake osobe je jedinstven, sa različitim odnosima različitih vrsta mikroorganizama. Naučnici veruju da se menja u zavisnosti od naše ishrane i životne sredine.

Profesor dr Tim Spektor, jedan od autora studije, rekao je da rezultati studije podržavaju ideju da postoji specifična veza između hrane koju jedemo i mikroba u našim crevima, što znači da imamo ogromnu moć da poboljšamo svoje zdravlje. kroz svoj izbor hrane.

U studiji objavljenoj u naučnom časopisu „Nature Microbiology“ naučnici su rekli da su odabrali kafu zato što se ona široko konzumira i čini se da ima zdravstvene koristi – na primer, smanjuje rizik od smrti od srčanih bolesti, rizik od dijabetesa tipa 2 i drugih stanja. Takođe, izabrali su ga jer ljudi obično ili redovno konzumiraju kafu ili je uopšte ne piju, za razliku od druge hrane i pića.

Otkrili su da je bakterija Lavsonibacter asaccharoliticus snažno povezana sa konzumiranjem kafe

„Zdravstvene prednosti kafe verovatno leže u njenoj složenoj hemijskoj prirodi““, rekao je dr Spektor i dodao da „kafa, koja se proizvodi fermentacijom zrna, sadrži stotine jedinjenja prisutnih i u kafi bez kofeina.

On je naveo i da ta jedinjenja uključuju brojne polifenole koji hrane mikrobiom creva i mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska.

Jedna bakterija je povezana sa konzumiranjem kafe

Prethodna istraživanja istih naučnika pokazala su da je, među 150 različitih namirnica, kafa najjače povezana sa sastavom crevnog mikrobioma.

Naučnici su sproveli svoje istraživanje koristeći podatke od 22.800 ljudi u SAD i Velikoj Britaniji koji su dali detaljne informacije o ishrani i javne podatke od dodatnih 54.200 ljudi iz 211 različitih grupa.

Otkrili su da je bakterija Lavsonibacter asaccharoliticus snažno povezana sa konzumiranjem kafe.

Ljudi koji su pili više od tri šoljice kafe dnevno imali su do osam puta veći nivo ove bakterije u crevima u poređenju sa onima koji su pili manje od tri šoljice kafe mesečno.

Naučnici su otkrili da je ovaj odnos bio izuzetno konzistentan među populacijama iz 25 različitih zemalja, a kada su hranili L. asaccharoliticus kafom u epruveti, bakterije su se umnožile.

„Ova studija naglašava koliko naši mikrobi mogu biti izbirljivi“, rekao je dr Spektor.

Naučnici pretpostavljaju da ova vrsta bakterija može biti ključni razlog zašto je kafa povezana sa toliko dobrobiti.

„Trenutno ne znamo kako ova bakterija utiče na naše zdravlje, iako može biti uključena u pozitivne zdravstvene efekte  zahvaljujući kafi“, zaključio je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.