Ljudsko zdravlje, dobrobit životinja i održivost… jasno je da postoji sve veći trend ka izvorima proteina koji ne potiču od životinja.

Kvasac prirodno pruža proteine najvišeg kvaliteta, što ga čini odličnom opcijom za zamenu proteina  životinjskog porekla i obogaćivanje ishrane proteinima.

Zašto su nam potrebni proteini?

Jednostavno rečeno: naše telo je izgrađeno od proteina! Koža, mišići, kosti… proteini su ključne komponente svih naših ćelija. Oni su neophodni za strukturu, funkciju i regulaciju tkiva, hormona i organa u telu. Proteini su veliki i složeni molekuli, sastavljeni od stotina ili hiljada manjih jedinica koje se zovu aminokiseline. U proteinima se nalazi
20 uobičajenih aminokiselina.

Stare ćelije svakodnevno umiru, a nove se stvaraju. Tokom ovog procesa, deo aminokiselina iz proteina starih ćelija se reciklira u nove ćelije, ali jedan deo se gubi. Zato je važno da unosimo nove aminokiseline putem proteina iz hrane.

Da li su svi proteini jednaki?

Ne, njihov nutritivni kvalitet se razlikuje. Dva glavna faktora određuju kvalitet proteina koji telo može da koristi: sadržaj aminokiselina i svarljivost proteina.

Među 20 aminokiselina koje čine proteine, neke telo može da proizvodi samo (neesencijalne aminokiseline), dok drugih osam ne može: to su esencijalne aminokiseline. Većina proteina iz žitarica ili mahunarki ne sadrži jednu ili više esencijalnih aminokiselina. Većina proteina životinjskog porekla (poput mesa, ribe, jaja i mlečnih proizvoda) sadrži sve esencijalne aminokiseline. Kvasac je izvor proteina koji ne potiče od životinja i koji sadrži sve esencijalne
aminokiseline u dovoljnoj količini.

Svarljivost proteina je generalno visoka kod životinjskih proteina, dok je kod biljnih proizvoda niža (osim sojinih proteina), posebno zbog sadržaja vlakana. Proteini iz kvasca su, međutim, lako svarljivi.

Koje su prednosti ishrane zasnovane na biljnim ili mikrobnim proizvodima?

Prelazak sa životinjskih na biljne ili mikrobne proizvode, čak i bez stroge vegetarijanske ili veganske ishrane, donosi mnoge prednosti. Može da poboljša nutritivni kvalitet ishrane smanjenjem zasićenih masti (koje negativno utiču na srce i krvne sudove, a
nalaze se uglavnom u životinjskim proizvodima) i povećanjem unosa zdravijih nezasićenih masti i dijetetskih vlakana. Smanjenje konzumacije crvenog i prerađenog mesa takođe značajno smanjuje uticaj ishrane na životnu sredinu. Međutim, prilikom zamene životinjskih namirnica biljnim, važno je obratiti pažnju na unos proteina, kako
kvantitativno, tako i kvalitativno.

Kvasac – čudesan sastojak

Kvasac je poput prirodne mikro fabrike koja proizvodi svoje proteine. Da li ste znali da gotovo polovinu (suve) mase kvasca čine proteini? Osim toga, proteini kvasca su visokog nutritivnog kvaliteta, jer sadrže sve esencijalne aminokiseline i lako su svarljivi. Proteini kvasca se proizvode fermentacijom – prirodnim procesom koji se koristi hiljadama godina u proizvodnji hrane i pića poput hleba, piva i vina.

Nakon fermentacije, proteini se odvajaju i koncentrišu. Dobijeni koncentrat proteina sadrži najmanje 75% proteina, što ga čini savršenim sastojkom za obogaćivanje mnogih biljnih namirnica. Uz to, proizvodnja proteina iz kvasca je ekološki održivija od proizvodnje proteina životinjskog porekla.

Kvasac: saveznik ukusa

Kada pogledate sastav kvasca, posebno koliko sadržiproteina i aminokiselina, imate uvid u to šta mu daje raznovrsnost i intenzitet ukusa.. Različiti ukusi i ostale osobine čine ekstrakt kvasca vrednim sastojkom u prehrambenoj industriji za formulisanje ukusnije hrane i pića: supa, sosova, kocki za supu, slanih grickalica, gotovih jela, kobasica itd. Bogatstvo njegovog ukusa omogućava vegetarijancima i veganima da začine svoja jela bez dodavanja životinjskih sastojaka. Takođe, pogodan je za proizvode sa smanjenim sadržajem soli.

Da li su proteini iz kvasca zdravi?

Da. Proteini iz kvasca savršeno odgovaraju nutritivnim potrebama ljudi. Oni sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su nam potrebne. Posebno su bogati lizinom, glavnom esencijalnom aminokiselinom koja nedostaje žitaricama. Proteini kvasca takođe imaju visok sadržaj razgranatih aminokiselina (BCAA), koje mišići mogu koristiti kao energiju.

Da li su proteini kvasca pogodni za vegane?

Da, i to su sjajne vesti! Pridržavanje veganske ishrane, bez proizvoda životinjskog porekla poput mesa, mleka, jaja, pa čak i meda, nije uvek lako. A bez životinjskih
proteina, teže je pronaći pravu količinu svih  sencijalnih aminokiselina koje su nam potrebne. Dobra vest je da kvasac nije samo savršen izvor proteina, već je i veganski sastojak. Iako je kvasac živi mikroorganizam, on nije životinja ili životinjski proizvod, već pripada porodicigljivica.

#poweredbyyeast

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.