Od najmekših testa, fino začinjenih i bogatih jela, preko pikantnog roštilja i zimnice, do kolača koji mirišu na najlepše uspomene i detinjstvo. Ako pokušamo da opišemo domaću kuhinju, ovaj niz bi mogao da se nastavi u nedogled.
Posebno ako uzmemo u obzir da je Srbija, isto kao u geopolitičkom i istorijskom smislu – i u onom kulinarskom kapija Balkana – mesto gde se presecaju mnoge tradicije i religije, pa samim tim i mešaju svi njihovi ukusi i specijaliteti.
ReMesto gde se, pod uticajem raznih većih naroda i imperija koji su ovuda prošli ili se zadržali, u kulinarske dnevnike upisalo i očuvalo najbolje od svih njihovih recepata.
Nedeljnik je inspirisan ovom tradicijom – ali i onime što danas imamo – bogatu kulturu pripreme hrane i uživanja u njoj: od restorana, fast fooda, festivala hrane, ručavanja na pijaci, gastro kvartova, pa sve do njene strasne pripreme i kuvanja kod kuće, kao stila života – odlučio da hrani posveti posebnu rubriku.
Predstavljamo vam novog člana naše porodice – N | Cooking, digitalnu knjigu recepata.
Ono što od naše nove rubrike možete da očekujete, osim najfinijih recepata i saveta najpoznatijih domaćih gastro šefova i food influensera, jesu i meni poznatih, filmski meni i kuhinjski specijal.
U meniju poznatih, vaši omiljeni glumci, novinari, bendovi, istoričari i mnoge druge društveno angažovane ličnosti, na „vaš tanjir“ serviraju njihova omiljena jela. Sve uz savete, priče, ali i fotografije i videe iz njihove kuhinje.
Kao veliki ljubitelji filmova i serija + hrane, za recepte izoštrenim okom, za vas smo izdvojili one najzanimljivije iz popularne, kako domaće, tako i strane kinematografije.
Čitaocima za koje je hrana više od puke pripreme ili stila života, već vid umetnosti, pripremili smo specijale u kojima razmatramo, recimo, zašto volimo da jedemo na pijaci, zašto su pojedini specijaliteti postali deo urbane kulture i srpski brend.
Kroz ovu rubriku ćemo, takođe, kroz priređena literalna dela o hrani i kuvanju, iz pera najpoznatijih domaćih autora, otkriti poreklo pojedinih namirnica i jela. I razbiti mnoge zablude i predrasude.
S druge strane, pozabavićemo se tu i starim, ponekad zaboravljenim srpskim i jugoslovenskim jelima, i prirediti vam recepte iz kuvara iz prošlog veka. Uskoro ćete saznati i koliko su tačno stari.
Naša rubrika je zvanično otvorena, a vas pozivamo da pogledate ono što je na „dnevnom meniju“.