Statistika govori da jedna trećina potrošača ograničava unos mesa ili su na ishrani bez mlečnih proizvoda, a veganske i vegetarijanske opcije su sve popularnije.
Na pitanje da li je kvasac pogodan za vegane i vegetarijance, odgovor je da, ali ne samo što je pogodan, već i sve posebne karakteristike koje kvasac i različiti proizvodi od kvasca imaju mogu biti korisni za ljude koji vode ovakav životni stil.
Razlog popularnosti kod vegana i vegetarijanca je sve razvijenija svest kada je ishrana u pitanju.
Pre tri godine Rakuten je sproveo istraživanje širom sveta, koje je pokazalo da je 81% potrošača probalo biljno mleko, 48% je probalo druge nemlečne alternative, 44% je probalo veganske alternative za meso, a 25% je probalo vegansku zamenu za jaja.
Pretrage na Google za „veganska hrana blizu mene“ doživele su povećanje više od 5.000% u 2021.
Postoje razni benefiti, jer kvasac i proizvodi od kvasca nude značajni sadržaj vlakana, uključujući i beta-glukane kvasca (dijetalna vlakna), vitamine, minerale i najvažnije – proteine.
Odličan je izvor proteina – jako sličnih animalnim proteinima, ali su i značajan izvor vitamina, minerala i vlakana za vegane i vegetarijance.
Benefit je i to što proizvodi od kvasca kao što su ekstrakt kvasca i nutritivni kvasac mogu da se koriste za poboljšanje ukusa biljnih jela i u veganskoj i vegetarijanskoj ishrani.
Kvasac i proizvodi od kvasca nude održivu i ekološki prihvatljivu alternativu proizvodima animalnog porekla. Proteini kvasca u poređenju sa animalnim proteinima su ekološki mnogo održiviji i koristi u očuvanju životne sredine su znatno veće u poređenju sa proizvodnjom proteina animalnog porekla.
Kvasac nije pogodan samo za vegetarijance i vegane, već može imati brojne benefite, uključujući nutritivne prednosti u pogledu proteina i vitamina, i značajno poboljšati ukus mnogih drugih proizvoda.
#POWEREDBYYEAST