Da li Covid-19 može da živi na ambalaži za hranu? Koliko dugo? Stručnjaci savetuju kako očistiti namirnice od klica tokom pandemije, piše Gardijan.

Smatra se da se koronavirus u velikoj meri širi kontaktom sa drugom osobom, ali može da živi i na površinama, uključujući pakovanja hrane, i do nekoliko dana. Dok neki videozapisi i članici sa uputstvima ohrabruju ljude da dezifinkuju pakovanja hrane, poštu i druge pakete koji ulaze u dom, stručnjaci kažu da je to verovatno preterano. Evo detaljnih saveta stručnjaka o tome kako nabaviti ono što vam treba iz prodavnice i ograničiti se izloženosti virusu što je više moguće.

Ograničite kretanje i idite u prodavnicu kada je manja gužva (ako postoji ta opcija uopšte)

Stručnjaci savetuju da ograničite odlazak po namirnice na jednom nedeljno ili u dve nedelje, ako je to moguće. To može da znači da ćete morati da nakupujete više smrznute, konzervirane hrane, konzerviranog voća i povrća ili osušenog. Ako možete, držite se udaljenosti od najmanje dva metra od ostalih kupaca (naravno, tamo gde je moguće od gužvi). Ako ste stariji od 65 godina, kupujte u vreme kada je za to određeno. Planirajte i zapišite šta vam treba pre odlaska u prodavnicu, da se što manje zadržavate u supermarketu.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-429-od-2-do-9-aprila/

Operite ruke i dezinfikujte kolica

„Čim stignete tamo, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku i dodirujte samo ono što vam je potrebno. Obrišite ručke kolica, a zatim ponovo upotrebite sredstvo za dezinfekciju ruku“, kaže Elizabet Ekstrom, profesorka i šefica gerijatrije na Univerzitetu Oregon.

Kupci bi takođe trebalo da izbegavaju dodirivanje telefona ili da ih obrišu nakon moguće kontaminacije, rekla je Julija Markus, epidemiolog i profesorka predmeta zaraznih bolesti na Harvardu. Rukavice nisu potrebne, rekla je.

„Generalno, kada rukavice koristimo izvan zdravstvene ustanove i samo u zajednici, one obično postaju kao druga koža. Dodirujemo lice, i one mogu da učine da se osetimo kao da nismo u riziku, ali one same mogu da budu kontaminirane i mogu da budu bolja površina na kojoj bi virus mogao da ostane, bolja od naše kože“, rekla je ona.

Ne morate da dezinfikujete pakovanja hrane

Iako se ne smatra da se koronavirus prenosi putem hrane, on može da živi nekoliko dana na materijalima koji se koriste za pakovanje hrane. Prva istraživanja pokazuju da na kartonu može da preživi 24 sata, a na plastici 72 sata. Ali količina virusa takođe brzo opada tokom tog vremenskog perioda. Američki centar za kontrolu i bolesti trenutno ne preporučuje da se dezinfikuje ambalaža. Markus kaže da kupci umesto toga moraju temeljno da operu ruke nakon rukovanja bilo kojim predmetom koji su i drugi mogli da dodirnu.

„U ovom trenutku nema dokaza o prenošćenju preko pakovanja hrane. Uz to, znamo da virus može da ostane na površinama satima ili čak danima, tako da postoji hipotetički rizik zaraze dodirom kontaminirane površine, a zatim dodirivanja očiju, nosa ili usta“, kaže Marus. „Bolje od dezinfekcije, ono što stalno ponavljamo, jeste samo pranje ruku.“

Donald V. Šafner, mikrobiolog za hranu i profesor na Rutgers univerzitetu, odbacio je savete o dezinfekciji upakovane hrane ili ambalaže.

„Trenutno nema dokaza da se virus širi preko hrane. Nema dokaza da se širi preko ambalaže hrane. To ne znači da možda sutra nećemo pronaći nove dokaze koji bi nam promenili mišljenje, ali ovo je ono u šta sada verujemo“, rekao je on.

I dok je američka vlada sastavila spisak sredstava za čišćenje koji mogu da ubiju virus, većina od njih ne bi smela da dođe u kontakt sa hranom. Šafner kaže da ljudi koji ih koriste mogu da se izlože hemikalijama koje su za upotrebu na tvrdim povrinama, a ne za dezinfekciju namirnica.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Stručnjaci za bezbednost hrane takođe kažu da proizvode treba samo oprati vodom, a ne sredstvom za pranje sudova.

Ne idite u prodavnicu ili bilo koji javni prostor ako ste bili izloženi koronavirusu ili imate simptome

Smatra se da su ljudi najzarazniji kada pokazuju simptome. Ali virus se takođe može širiti od ljudi koji još nemaju simptome ili koji nemaju virus, ali se nikada ne razbole.

Ako imate 60 ili više godina ili imate oslabljeni imunitet, napravite spisak i naručite

Rana statistika pokazuje da što ste stariji, to je veća verovatnoća da ćete se razboleti od Covid-19, kaže Ekstrom.

„Starost je bitna. A onda, ako imate hronične bolesti, pre svega srca, pluća, dijabetesa i imunosupresivni status, tada ćete takođe morati više da pazite.“ Ako vam donose namirnice, zamolite nekoga ko vam donosi da ostavi kesu napolju. Sve što možete završavajte elektronski. Očistite sve površine na kojima ste stavljali vrećice, a nakon skladištenja hrane temeljno operite ruke. Stručnjaci takođe savetuju čišćenje površina u kući, uključujući i kvake i prekidače za svetlo i sve one koje se često dodiruju.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.