Na tradicionalnoj manifestaciji „Dan polja šećerne repe“ koji je ove godine u organizaciji kompanije Sunoko održan na poljima „PIK-Bečej“, poljoprivrednici su razmenili iskustva iz dobre poljoprivredne prakse. Predstavnici kompanije Sunoko, koja posluje u okviru MK Group razgovarali su sa okupljenim partnerima i kooperantima o aktuelnom stanju na tržištu šećera i šećerne repe, kao i o novi tehnologijama i digitalizaciji u poljoprivredi.
Ove godine, u Srbiji je šećernom repom zasejano blizu 30.000 ha. U prethodnom periodu, kompanija Sunoko je posebnu pažnju posvetila saradnji sa naučno-istraživačkim institucijama i vodećim stručnjacima, kako bi se i u sezonama koje stižu u setvu ušlo sa sigurnom i izvesnom proizvodnjom. Uprkos izazovima sa kojima se susretalo tržište repe protekle godine, kompanija Sunoko, članica MK Group je, sa svoja 3 proizvodna centra najefikasniji proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi.
Tokom marta meseca, zahvaljujući povoljnim uslovima za setvu, posejan je najveći deo površina. Uprkos suši krajem prvog i početkom drugog kvartala ove godine, oštroj smeni hladnog i toplog vremena, jakom napadu kukuruzne i repine pipe, obilne padavine u maju uz stabilizaciju temperatura su povoljno uticale na useve te se i ove godine mogu očekivati prinosi koji će u potpunosti zadovoljiti sve tržišne potrebe.
„Kompanija Sunoko, u skladu sa strateškim razvojem i procesom digitalizacije MK Group sistema, kontinuirano radi na efikasnosti u svim segmentima proizvodnje šećera i smanjenju troškova. Naš cilj je da sačuvamo konkurentnost i održivost poslovanja ovog, za našu zemlju i region, izuzetno važnog sektora,“ rekao je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko, i dodao „Dugoročno, za profitabilnost proizvodnje šećerne repe se moramo izboriti ostvarenjem boljih prinosa šećera po hektaru. Neophodan preuslov za to je primena najnovih saznanja i iskustava kao i poštovanje principa dobre poljoprivredne prakse.“
Upravo ovakvi skupovi koje organizuje kompanija Sunoko, dugogodišnji lider u proizvodnji šećera u Srbiji, su jedan od načina da najnovija saznanja i tehnologije u proizvodnji šećerne repe pronađu put do njihove praktične primene.