Dodaci ishrani mogu biti od velike pomoći, posebno ako vam nedostaju vitamini. Ali to ne znači da je korišćenje svega i svačega bez rizika i da je uvek efikasno, piše N1.
Mnogi od njih mogu izazvati štetne neželjene efekte i ne treba ih uzimati po svaku cenu, posebno ne na svoju ruku, smatraju lekari.
Vitamin B17
Dr Keli Džonson-Arbor, toksikolog i medicinski direktor Nacionalnog centra za trovanje vitamina B17, kaže da „ovaj vitamin zapravo sadrži amigdalin, koji se u ljudskom telu razlaže u cijanid“.
„Iako se vitamin B17 ponekad reklamira kao alternativni tretman za ozbiljne bolesti, češće ga prepoznajemo kao snažan otrov zbog stvaranja cijanida. Zabeleženi su ozbiljni, čak i smrtni slučajevi zbog uzimanja ovog vitamina“, upozorava doktorka.
Kurkuma bez piperina
Kurkuma se koristi kao prirodni lek protiv upala, infekcija i drugih zdravstvenih problema. Glavni aktivni sastojak kurkume, kurkumin, slabo se apsorbuje u ljudskom gastrointestinalnom traktu, pa se piperin (sastojak crnog bibera) često dodaje formulacijama kurkume kako bi se poboljšala njegova apsorpcija.
U jednoj studiji, kurkumin nije bio detektovan u ljudskoj krvi kada se uzima sam oralno, ali dodavanje piperina povećalo je bioraspoloživost za 2.000 procenata. U osnovi, ako ljudi uzimaju kurkumu bez piperina, telo je ne apsorbuje. Na sreću, mnogi preparati kurkume takođe sadrže piperin kao sastojak, objašnjava dr Džonson-Arbor.
Gvožđe
Dok suplementi gvožđa mogu biti korisni za osobe sa anemijom, korist od ovog dodatka brzo opada za žene nakon 50 godina.
Istovremeno, ovaj dodatak može povećati rizik od Alchajmerove i srčanih bolesti, pa se savetuje da ga izbegavate nakon 50. godine, prenosi N1 Zagreb.
Gvožđe se nalazi u nekim vrstama mesa, lisnatog povrća, pasulja i orašastih plodova, kaže dr Jakob Haskalović.
Vitamin B3
„Vitamin B3 je poznat kao niacin. Koristi se za kontrolu nivoa holesterola kod pacijenata sa istorijom kardiovaskularnih bolesti. Međutim, povećava rizik od razvoja niskog krvnog pritiska, što je štetno. Prouzrokuje zamagljen vid povećanjem tečnosti u očima. Pored toga, niacin izaziva umor, mučninu i dijareju“, kaže dr Džordin Mastrodomeniko.
Folna kiselina
Lekari obično preporučuju folnu kiselinu trudnicama, ali dr Mastrodomeniko upozorava da je treba koristiti oprezno.
„Folati se ne preporučuju ženama u postmenopauzi jer smanjuju nivoe u plazmi i povećavaju valunge. Generalno, folna kiselina izaziva probavne smetnje kao što su mučnina, gasovi, bol u stomaku i nadimanje. Kod nekih ljudi izaziva potpuni gubitak apetita, što dovodi do neravnoteže elektrolita i neuhranjenosti. Folati takođe povećavaju rizik od razvoja poremećaja spavanja i pamćenja“, upozorava on.