Dorćolske domaće lignje su tradicionalan recept koji se pravi na beogradskom Dorćolu povodom Svetog Nikole. Dorćol je staro stanište jadranskih lignji koje se gaje u ribarnicama na Bajlonijevoj pijaci.

Za ove lignje potrebno je 1,5 kilogram lignji, osam manjih glavica crvenog luka, 200 grama belog luka, maslinovo ulje, peršun, crno suvo vino, balzamiko i suvi začin. Lignje se očiste, operu i zajedno sa isečenim krakovima ubace u lonac gde se kuvaju 15 do 20 minuta. Treba paziti da ne postanu gumaste što se proverava ubadanjem lignji viljuškom. Začine se začinom C.

Zatim se u posebnom sudu pomešaju sa svim sastojcima, iseckanim belom lukom, iseckanim crvenim lukom, preliju maslinovim uljem i balzamikom, i na kraju sa čašom suvog crnog vina. To se sve dobro pomeša, malko ohladi i servira.

Klopa je toliko dobra da nikako ne zovite goste jer će više ostati za vas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by N | Cooking (@nedeljnik.cooking)

 

 

Nova rubrika NCooking od danas samo na sajtu Nedeljnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.