Dorćolske domaće lignje su tradicionalan recept koji se pravi na beogradskom Dorćolu povodom Svetog Nikole. Dorćol je staro stanište jadranskih lignji koje se gaje u ribarnicama na Bajlonijevoj pijaci.
Za ove lignje potrebno je 1,5 kilogram lignji, osam manjih glavica crvenog luka, 200 grama belog luka, maslinovo ulje, peršun, crno suvo vino, balzamiko i suvi začin. Lignje se očiste, operu i zajedno sa isečenim krakovima ubace u lonac gde se kuvaju 15 do 20 minuta. Treba paziti da ne postanu gumaste što se proverava ubadanjem lignji viljuškom. Začine se začinom C.
Zatim se u posebnom sudu pomešaju sa svim sastojcima, iseckanim belom lukom, iseckanim crvenim lukom, preliju maslinovim uljem i balzamikom, i na kraju sa čašom suvog crnog vina. To se sve dobro pomeša, malko ohladi i servira.
Klopa je toliko dobra da nikako ne zovite goste jer će više ostati za vas.
View this post on Instagram
Nova rubrika NCooking od danas samo na sajtu Nedeljnika.