Bio je nepredvidiv kada je hrana u pitanju. Nikada se nije znalo kako će da reaguje. Mirjanina majka je fantastično pravila šolet. Najlepši je bio sa goveđim repom, kada se iseče dosta crnog luka, i dugo zajedno dinsta, a onda bi dodavala alevu papriku i posolila. Posle toga je išao pasulj, koji bi se u jednoj vodi prokuvao, i na tihoj, božanstvenoj vatri se kuvao šest sati.
Petkom se nosilo u pekaru da se krčka, a jeli su ga subotom.
– Šta ima za ručak?
– Jevrejski pasulj.
– Daj, da bacim to.
Nastajala bi trka oko šporeta, jedva bi ga sprečila da ga ne prospe. Bio je zlopamtilo.
Sutradan bi mu poslužila šolet i jeo je sa uživanjem.
– Odličan je ovaj tetovac.
Kada je jednog dana donela cveklu sa pijace, bio je oduševljen:
– Pravimo boršč. Našao sam recept u kuvaru.
Iako nisu znali kako to jelo zaista treba da izgleda, on je dodavao malo vode, pa još malo vode, da ne bude pregust. Na ručku je gost bio Stole Aranđelović, koji je dosta boravio u Rusiji. Imao je ulogu sudije i morao je da prizna: boršč je gušći.
Voleo je začine i ljuto. Mesaru kod koga je naručivao kobasice, dobroćudno je savetovao da doda još ljute paprike.
– Dosta je, gos’n Pajo.
– Neka, neka, majstore, samo ti dodaj.
Kada su pravili žuti pasulj sa kobasicama, nije mogao da izdrži a da ne doda još ljutine, pa još malo belog luka. Pasulj bi na kraju postajao nejestiv.
Što zbog gladi, a što da ga ne uvrede, svi su jeli. Posle ručka su naizmenično trčali u toalet.
*Odlomak iz hit knjige o Pavlu Vuisiću koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik
***
Nedeljnik u rođendanskom broju donosi čak dva poklona – Knjiga iz nove poklon edicije “Veliki glumci: četvorica veličanstvenih” i Njujork tajms na srpkom jeziku.
Napravi svoju kolekciju
Svi čitaoci Nedeljnika od 8. oktobra na poklon dobijaju hit knjigu o Paji Vuisiću, a potom u narednim brojevima ćete moći da čitate nepoznate priče iz života Dragana Nikolića, Bate Stojkovića, Zorana Radmilovića.