Najlepši običaj kod Uskrsa sigurno je farbanje jaja.
Jaja crvene boje, čuvarkuća, ima veliku simboliku vezanu za verovanja za ovaj praznik. Danas postoji mnogo tehnika za ukrašavanje i farbanje jaja, a većina njih uglavnom zahteva veštačke boje, prenosi Danas.
Intenzivnu crvenu boju možete dobiti uz pomoć voća, povrća i začina, a evo i na koji način. Boja će biti još lepša ako izbelite jaja.
1. Sok od višanja
Ako želite da jaja imaju izrazito intenzivnu crvenu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod bojenja s ljuskom luka – stavite jaja u posudu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.
2. Mlevena paprika
Četiri kašike mlevene paprike stavite u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može kroz ljusku da prodre u jaja.
3. Cveklom
Naseckati veću glavicu cvekle što sitnije, preliti je sa 4 šolje tople vode (do 1l) i dodati 2 kašičice sirćeta. Ostavite smesu da provri na šporetu pa je skinite i ubacite skuvana jaja u šerpu i držite što duže da biste dobili intenzivnu boju.