Ispijanje filtrirane kafe moglo bi da smanji rizik od dijabetesa tipa 2, pokazala je nedavna studija, prenosi N1 pisanje Dejli mejla.
Istraživači kažu da filteri kroz koje kafa prolazi zadržavaju specifične molekule koji mogu da utiču na nivo šećera u krvi.
Naučnici su uporedili efekte filtrirane i prokuvane kafe – kada se mlevena kafa doda direktno u vodu.
Druge vrste kafe, uključujući i instant, nisu analizirane u istraživanju, koje je pratilo stotine dobrovoljaca tokom sedam godina.
Učesnici koji su pili do tri filtrirane kafe dnevno, imali su 60 odsto manje verovatnoće da dobiju dijabetes tipa 2, u poređenju s ljubiteljima kuvane kafe.
„Sada naši rezultati jasno pokazuju da filtrirana kafa ima pozitivan efekat u smislu smanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2“, rekao je koautor studije, profesor Rikard Landberg.
Profesor je dodao da kuvana kafa, kakva je turska, nema ovaj efekat. Uprkos tome što nema dokaza, rekao je i da bi espreso bio takođe beskoristan.
Nejasno je da li bi instant kafa bila sličnija filtriranoj ili kuvanoj kafi jer nije proučavana. Instant, gde se kipuća voda dodaje u zrnca kafe, najčešća je vrsta kafe koja se konzumira u Velikoj Britaniji.
U istraživanju Tehnološkog univerziteta Šalmers i Univerziteta Umeu uključeno je 842 ljudi iz regije Vasterboten na severu Švedske.
Švedska je jedna od zemalja sa najvećim unosom filtrirane kafe na svetu.
Oko sedam odsto njihove populacije ima dijabetes. Polovina onih koji su učestvovali je do kraja razvila dijabetes tipa 2.
Uzorci krvi koji su prikupljeni na početku studije devedesetih godina analizirani su tehnikom koja se zove metabolomika. Ona omogućava lekarima da utvrde koncentraciju specifičnih molekula u krvi, uključujući diterpene.
To znači da istraživači ne moraju da se oslanjaju samo na dnevnike ishrane i pića učesnika, koji su često netačni.
Profesor Landberg i njegove kolege otkrili su da su 32 markera u krvi snažno povezana sa filtriranom kafom i 24 sa kuvanom kafom.
Koristeći ove markere, istraživači su uspeli da pokažu da su ljudi koji su pili filtriranu kafu imali manje verovatnoće da obole od dijabetesa tipa 2.
U krvi onih koji su pili kuvanu kafu pronađeni su diterpini, dok su oni koji su pili filter kafu imali veći nivo fenolnih jedinjenja, koja imaju antioksidativna svojstva.
Diterpeni, prirodno prisutni u kafi, povezani su sa visokim holesterolom, visokim krvnim pritiskom i bolestima srca i krvnih sudova.
Moguće je da diterpeni takođe negativno utiču na metabolizam šećera u organizmu, poremetivši način upravljanja šećerom u organizmu.
„Naša studija podržava zaštitnu ulogu uobičajenog unosa filtrirane kafe na razvoj dijabetesa tipa 2“, zaključili su autori.
Prethodne studije su pokazale da kuvana kafa povećava rizik od srčanih bolesti i bolesti krvnih sudova, ali i visokog „lošeg“ holesterola zbog prisustva diterpena.
„Pokazalo se kada filtrirate kafu, diterpeni se zadržavaju na filteru. Kao rezultat, dobijate zdravstvene koristi mnogih drugih prisutnih molekula, poput različitih fenolnih supstanci“, rekao je profesor Landberg