• Studija koju je sprovela kompanija Campden BRI, u trajanju od osamnaest meseci, otkriva da bi povećanje temperature skladištenja zamrznute hrane za tri stepena Celzijusa moglo smanjiti potrošnju energije zamrzivača za +10 odsto bez potrebe za promenom specifikacije proizvoda1
  • Vodeća evropska kompanija za zamrznutu hranu postaje prvi proizvođač koji se pridružuje inicijativi „Prelazak na -15°C“ (Move to -15°C), globalnoj koaliciji ove industrijske grane posvećenoj smanjenju emisija ugljen-dioksida u lancima snabdevanja zamrznutom hranom širom sveta

Nomad Foods (Nomad Fuds), vodeća svetska kompanija u industriji zamrznute hrane koja stoji iza kompanije Frikom DOO, danas je objavila rezultate svoje osamnaestomesečne studije u kojoj se istraživalo da li se temperatura skladištenja zamrznute hrane može povećati kako bi se ostvarilo značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida i ostvarenje ušteda u pogledu troškova, bez uticaja na bezbednost ili kvalitet proizvoda.

Rezultati koji su dobijeni u saradnji sa vodećom organizacijom za proučavanje i tehnologiju hrane Campden BRI (Kampden BRI), nadovezuju se na prethodno objavljene nalaze dvanaestomesečnog istraživanja i time učvršćuju preporuke da skladištenje zamrznute hrane na temperaturi od -15°C, umesto sadašnjeg industrijskog standarda od -18°C (nula stepeni po Farenhajtovoj skali), može uticati na smanjenje potrošnje energije zamrzivača za 10 do 11 odsto, bez ikakvog vidljivog uticaja na bezbednost namirnica, teksturu, ukus ili hranljivu vrednost proizvoda.

U istraživanje je uključeno devet zamrznutih proizvoda bogatog ukusa: živinsko meso, panirana riba, sveže zamrznuta riba, povrće, namirnice biljnog porekla i pica. Ispitana su četiri temperaturna nivoa (u rasponu od -18°C do -9°C) i osam ključnih segmenata, uključujući bezbednost hrane, teksturu namirnica, hranljivu vrednost, potrošnju energije i uticaj ambalaže. Rezultati dobijeni nakon osamnaest meseci istraživanja nisu pokazali značajne promene u ispitivanim proizvodima na temperaturi od -15°C (petnaest stepeni ispod nule po Celzijusovoj skali) naspram -18°C, osim u slučajevima kada je za te proizvode prošao rok naznačen kao „najbolje upotrebiti do“, gde je bilo moguće uočiti pad nivoa vitamina C za pojedine proizvode od povrća.

U ovom trenutku istražuju se mogućnosti za recenziju studije u okviru industrije.

Nomad Foods je prvi proizvođač hrane koji je potpisao inicijativu „Prelazak na -15°C“, koaliciju u okviru industrije zamrznute hrane koja je pokrenuta tokom samita COP28 sa ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida u lancu snabdevanja zamrznutom hranom. Uz razumevanje činjenice da promena temperature skladištenja zamrznutih proizvoda zahteva saradnju na nivou čitave industrije, izvršni direktor kompanije Nomad Foods, Stefan Deshemeker (Stéfan Descheemaeker), sada poziva i druge proizvođače zamrznutih proizvoda da se pridruže pomenutoj inicijativi.

„Već nam je poznato da zamrznuta hrana ima veoma dobre indikatore kada se poredi s alternativnim metodama konzervisanja u smislu ugljeničnog otiska.“ Najnoviji rezultati naše studije, rađene u saradnji sa Campden BRI, naglašavaju ključnu ulogu zamrznute hrane u smanjenju uticaja šire prehrambene industrije na klimatske promene.

„Međutim, promene ne možemo doneti sami, zbog čega pozivamo druge proizvođače zamrznute hrane da nam se pridruže u koaliciji „Prelazak na -15°C“, kako bismo obezbedili da se celokupan asortiman proizvoda unutar kategorije zamrznute hrane testira na višim temperaturama.“

„U momentu kada slavimo 100 godina otkako je Klarens Berdsaj (Clarence Birdseye) izumeo brzo zamrzavanje hrane, mislim da bi on bio vrlo ponosan da vidi kako se danas pokreću inovacije u kategoriji zamrznute hrane da bismo se uhvatili u koštac sa najvećim svetskim izazovom koji predstavljaju klimatske promene.“

Kompanija Nomad Foods je 2022. objavila vodeću analizu životnog ciklusa svojih najpopularnijih zamrznutih prehrambenih proizvoda koja je pokazala da zamrznuta hrana beleži vrlo dobre rezultate u poređenju sa alternativnim načinima čuvanja hrane u smislu ugljeničnog otiska, delimično i zbog znatno nižeg nivoa bacanja ovakve vrste hrane.2

 

  1. Cilj pilot studije Nomad Foods/Campden BRI bio je identifikovanje potencijala za povećanje temperature na kojoj se zamrznuta hrana skladišti na veliko, bez preoblikovanja karakteristika proizvoda. Osamnaestomesečna pilot studija je sprovedena u periodu od novembra 2022. do maja 2024. godine, sa izmerenim rezultatima za skladištenje na temperaturama od -18°C, -15°C, -12°C i do -9°C.

 

Pilot studija je bila fokusirana na osam ključnih područja, kroz 13 pojedinačnih testova:

  • mikrobiološki
  1. U toku 2022. godine, Nomad Foods je objavio rezultate vodeće recenzirane studije u industriji zamrznute hrane, pod nazivom Procena životnog ciklusa, u kojoj je upoređen odabrani asortiman zamrznute hrane sa relevantnim alternativnim načinima skladištenja hrane. Više detalja o pomenutoj studiji, kao i tehnički izveštaj na 100 stranica, dostupni su na internetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.