Entoni Burdejn je govorio da je hrana sve ono što jesmo – „produžetak osećanja nacionalnog ponosa, etnička pripadnost, lična i porodična istorija, pleme u kom živimo, provincija iz koje dolazimo, naša baka“.
Upravo na taj način o hrani govori, misli i kuva Vanja Puškar, šef kuhinje i vlasnik restorana Iva New Balkan Cuisine, koji je našao mesto u novom Mišlenovom vodiču za Beograd. I ne samo to, već je dobio i Bib Gourmand nagradu.
Puškar je otvorio poklopce svojih sudova redakciji Nedeljnika, pokazavši šta se zapravo krije ispod. Ispod poklopaca, ispod naših navika, ispod shvatanja gastronomije i naše polarizacije koja nije vezana samo za trpezarijski sto, nego neretko i za šporet.
Svojom životnom pričom i putem koji je prešao od Prijedora do Beograda, on je pisao paralelni scenario o različitosti i sudbini ljudi koji žele da budu drugačiji, bilo da slušaju hardcore muziku i furaju čirokanu, bilo da žele da kuvaju na drugačiji način, bilo da su uspeli da spoje i jedno i drugo.
Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 23. decembra
Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs