Nacionalno udruženje pacijenata “Alergija i ja” treću godinu za redom u Srbiji obeležava Međunarodnu nedelju nutritivnih alergija od 10.05. do 17.05.2022. sa ciljem razvijanja svesti o alergijama i intoleranciji na hranu radi poboljšanja kvaliteta života pacijenata.
Alergije na hranu su u konstantnom porastu svuda u svetu, tako i u Srbiji. Posledica unosa nekada i male količine alergena može biti alergijska reakcija, anafilaktički šok i smrtni ishod.
“Obeležavanjem Međunarodne nedelje nutritivnih alergija naše Udruženje želi da skrene pažnju na sve probleme kako bi život osoba sa alergijama bio kvalitetniji, zdraviji i sigurniji. Uticaj koji alergije i intolerancija na hranu imaju na kvalitet života pojedinca, ali i cele porodice, je veliki. Počevši od neobezbeđenih obroka za decu u vrtićima, produženom boravku u školama, studentskim menzama, dečijim odmaralištima, do neadekvatnih deklaracija proizvođača i uvoznika hrane, slabije ponude allergy free proizvoda i visokih cena takvih proizvoda”, ističe predsednica udruženja Alergija i ja Snežana Šundić Vardić i dodaje:
“Pacijenti i roditelji pacijenata sa visokim klasama alergija su u konstantnom strahu od anafilakse, po smrt opasne alergijske reakcije. Da problem bude još veći, adrenalinkski injektor – epinefrin, jedini lek koji pacijent sam sebi može da primeni u slučaju anafilakse, nije na listi lekova, nedostupan je pacijentima. Sa tim u vezi, promena pravilnika za primenu u školama i vrtićima je praktično nemoguća.”
Važni problemi i podaci koji ilustruju status osoba sa nutritivnih alergija u Srbiji
- 20% dece predškolskog uzrasta ima nutritivne alergije. Najčešće prisutne alergije su na jaje, proteine mleka, glutenskih žitarica, kikiriki, lešnik, soju, ribu i morske plodove.
- Većina deca sa zdravstvenim ograničenjem u ishrani nema obezbeđene obroke u vrtićima i školama.
- Deklaracije na prehrambenim proizvodima su veoma važne osobama sa alergijama na hranu i ispravno navođenje alergena može nekome spasiti život.
- Restorani, hoteli, pekare, poslastičarnice, prodavnice brze hrane nisu dovoljno upoznati ili zanemaruju ovaj problem, ne ističu alergene u jelima, a zaposleni često i ne znaju odgovore o tačnom sastavu jela i bezbednosnoj pripremi istog.
- Deca sa alergijama na hranu se osećaju izopšteno, stigmatizovano i često razvijaju depresiju.
- Lek (Epinefrin) koji može spasiti život pacijentu pri najtežem obliku alergijske reakcije – anafilaksi, nije na listi lekova u Srbiji.
- Ljudi sa alergijama na hranu provode mnogo više vremena u planiranju i nabavci hrane, kao i u pripremi obroka, planiranju putovanja ili samo izlaska u restoran sa prijateljima.
- Ishrana bez alergena je i do 4 puta skuplja od “obične” ishrane!
- Po evropskom istraživanju, samo 10% proizvoda na kojima je na deklaraciji naznačeno “može sadržati tragove…” zapravo i sadrži te tragove.
- Alergije na hranu često su udružene sa još nekim atopijskim oboljenjem ili autoimunom bolešću što može uticati na sposobnost ljudi da rade i učestvuju u svakodnevnim aktivnostima, razvijaju socijalnu izolaciju, depresiju.
Kako se obeležava Međunarodna nedelja nutritivnih alergija u Srbiji
Tokom sedam dana obeležavanja Međunarodne nedelje nutritivnih alergija od 10. do 17. maja organizovaće se brojne aktivnosti. U utorak 10. maja organizuje se besplatna radionica za spremanje jela sa namirnicama bez alergena na kojoj će moći da učestvuje preko 30 zainteresovanih polaznika. Udruženje će na sajtu i svojim kanalima društvenih mreža podeliti sa korisnicima mesečni jelovnik bez alergena, savete nutricionista, vodič za alergije u školama i vrtićima – publikacija u PDF formatu, a organizovaće se radionica za pravljenje kolača bez alergena i onine chat sa roditeljima dece sa nutritivnim alergijama.
Sve informacije na sajtu www.alergijaija.com.