Antioksidativni flavanoli u zrnu kakaoa mogu da spreče oštećenje ćelija koje ometa hormone i moždane signale, kažu istraživači.
Čokolada čini sredovečne žene srećnijim, pokazalo je istraživanje.
Utvrđeno je da dnevna konzumacija tokom osam nedelja smanjuje osećaj negativnosti, depresije i anksioznosti.
Antioksidativni flavanoli u zrnu kakaoa mogu da spreče oštećenje ćelija koje ometaju hormone i moždane signale, kažu istraživači.
Flavanli osu najviše koncentrisani u tamnijim vrstama kakao zrna koji se koriste za pravljenje čokolade.
U studiji je 60 zdravih žena između 40 i 60 godina dobilo čokoladni napitak ili onaj koji je imao isti ukus, ali nije sadržao kakao.
Posle dva meseca, oni koji su pili kakao postigli su bolji rezultat na skali raspoloženja.
Takođe su rekli da je njihovo prijateljstvo i energija porasla.
„Naši rezultati ukazuju na to da kod žena srednjih godina ekstrakt kakaoa smanjuje depresiju, umor i anksioznost i poboljšava pozitivno raspoloženje. Kakao flavanoli mogu biti korisna hrana koja može poboljšati raspoloženje žena srednjih godina“, rekao je profesor Masakazu Terauči.
Studiju Univerziteta medicine i stomatologije u Tokiju platio je japanski brend koji proizvodi čokolade.