Vegetarijanski i veganski način ishrane smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ipak, nose sa sobom veći rizik od moždanog udara, pokazalo je veliko istraživanje objavljeno u časopisu „British Medical Journal“, a u kome je proučavano 48.000 ljudi kroz 18 godina, prenosi B92.

Vegetarijanci i vegani imali su deset slučajeva manje koronarnih srčanih bolesti na 1.000 ljudi koji su jeli meso, ali i tri slučaja više moždanog udara. Istraživanje je analiziralo podatke iz istraživanja EPIC-Oxford, dugogodišnjeg naučnog projekta koji se bavio navikama u ishrani i zdravljem.

Polovina ispitanika u studiji jela je meso, nešto više od 16.000 bili su vegetarijanci ili vegani, a 7.500 pesketarijanci, ljudi koji jedu ribu. Za istraživanje su u obzir uzete i njihove zdravstvene anamneze, pušenje i fizička aktivnost, piše jutarnji.hr. Kod pesketarijanaca je zabeležen 13 odsto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu na one koji su jeli meso, dok su vegetarijanci i vegani imali 22 odsto niži rizik. Ali vegetarijanci i vegani imali su 20 odsto viši rizik od moždanog udara.

Naučnici sugerišu da bi to moglo da bude povezano sa niskim nivoom vitamina B12, ali isto tako ističu da su za utvrđivanje takve povezanosti nužna dalja istraživanja.

Upitan dokazuje li ta studija da su vegetarijanska i veganska ishrana nezdrave, doktor Franki Filips iz britanskog udruženja dijetetičara kaže kako smatra da ne, jer se ovde radilo o takozvanoj studiji posmatranja, a ne uzročno-posledičnoj, ali uz to ističe važnost raznolike ishrane.

„Poruka svima je da je razumno imati dobro isplaniranu ishranu i jesti raznoliku hranu“, kaže on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.