
Jedna poznanica mi je pre mnogo godina napravila omlet bez jaja. Em je bio ukusan, em satima nisam bila gladna. Izgubile smo kontakt a izgubila sam i recept a ovih dana mi se baš prijeo taj kvazi-omlet.
Zato sam „skurblala“ ono čega se sećam i dodala ono čega se ne sećam. Tako je od omleta bez jaja nastala kajgana bez jaja. Jaja ne jedem jer mi je žao kokakoje žive u kavezima, nagurane jedne u druge ili na traci.
A i nikad mi nisu prijala. Zato mi je ova verzija super. Brašno od leblebija je puno proteina i vlakana i nema gluten, a u kombinaciji s kurkumom koja je prebogata antioksidansima i povrće koje je povrće, ovaj doručak (ili večera) je kidanje.
Elem, obožavam da kuvam ili preciznije da eksperimentišem u kuhinji ali otkako sam se porodila, a i poslednja dva meseca trudnoće, jedva zalazim u kuhinju. Ne zato što ne stižem, već zato što trenutno u moru drugih stvari, bukvalno nemam libido za kuhinju. Hvala mužu što i on kuva!
Ali, polako se vraćam – korak po korak, začin po začin. Da ne bih stalno trčala iz kuhinje da proveravam bebu, mog malog kengura nakačim na sebe – uz rizik da joj kosa zamiriše na leblebije i dimljenu papriku. Evo jednog jednostavnog i brzog obroka.
Napomene:
-Uz ovo savršeno ide i luk (bilo koji), ali sam ga zbog bebsona preskočila – da baš ne plače više no što se mora.
-Ja se nikad ne pridržavam recepta – uglavnom zato što nikad nemam sve sastojke pri ruci! Tako da sve pravim odokativno. Slobodno stavite više ili manje bilo čega, dodajte svoje voljene ukuse, igrajte se!
-Ako smesa bude gušća, mogu se praviti male slane palačinkice. Ako izbacite biber, beli luk i dimljenu papriku i smanjite so, mogu biti male slatke palačinkice.
Sastojci:
Priprema smese: Pomešajte brašno, kurkumu, chia semenke, lan, kvasac, beli luk, so, biber, majčinu dušicu i mleko. Smesa treba da bude malo gušća od one za palačinke.
Priprema jela: Iseckajte papriku na sitne komade i propržite je na malo ulja. Dodajte kašičicu meda preko. Kada paprika dobije lepu boju, sipajte smesu i špatulom mešajte dok sve ne zarumeni.
Ja ovo jedem uz humus ili ajvar, tortilju ili hleb, i neki zeleniš – koji sada nisam imala pri ruci.
View this post on Instagram
Prijatno!