
Gleb Fils je ruski influenser koji već nekoliko godina živi u Srbiji. Osim što posećuje razna domaća dešavanja, on tečno govori srpski jezik.
Zapamtili ste ga verovatno po njegovom upečatljivom načinu života i zanimljivom Instagram profilu.
Živi na jednoj planini u isočnoj Srbiji, gde ima svoje životinje, baštu, održava svoju kuću i dvorište i priprema raznu zanimljivu domaću hranu i napitke, kao što je recimo kafa sa svežim kozjim mlekom.
Za nas je, međutim, izdvojio jedan od ne tako svakidašnjih recepata – šampanjac od cvetova zove.
Ako ste neko ko inače voli šampanjac i da ispobava nove stvari i specijalitete, onda vas izazivamo da se oprobate u ovom receptu.
SASTOJCI:
- 15 velikih cvetova zove
- 5 l vode
- 1 l šećera
- 2 limuna
- kašika sirćeta
PRIPREMA
- Uberete/ kupite na pijaci oko 15 cvetova zove. Ako ih berete, Gleb preporučuje da dobro pazite na bube, jer cvetovi umeju da ih budu puni
- Pomešajte 5 l vode sa litrom šećera i sve to dobro promešajte. Tu dodajte i rendanu koru dva limuna, a zatim i ostak limuna i kašiku sirćeta. Dobro promešajte, prekrijte krpom i ostavite da
odmori. Narednih pet dana mešate jednom dnevno - Posle pet dana pripremite staklene flaše i kroz gazu sipajte tečnost u njih. Sve treba da odstoji još dve nedelje, a vi tokom tog perioda svaki dan treba da otvorite kapicu, odnosno poklopac flaše i na kratko pustite vazduh unutra
- Posle dve nedelje, vaš šampanjac je spreman i možete ga sipati u čaše