U januaru, u jednom restoranu u kineskom gradu Gunagzou, devet osoba zarazilo se na jednoj večeri. Klima uređaj u restoranu očigledno je razneo čestice virusa, piše Njujork tajms.
Tog dana bilo je još 73 večere na istom spratu petospratnog restorana, a dobra vest je da drugih obolelih nema. Ni osam radnika koji su radili u to vreme.
Kineski istraživači opisali su taj incident u radu koji će biti objavljen u julskom broju časopisa „Emering Infective Diseases“ koji izdaje američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Terenska studija ima ograničenja. Istraživači, na primer, nisu vršili eksperimente kako bi simulirali prenošenje virusa putem vazduha.
Ali ta januarska večera u Kini samo ilustruje neke izazove sa kojima će se restorani širom sveta suočiti kada ponovo budu otvoreni. Ventilacioni sistemu mogu da stvaraju složene obrasce protoka vazduha i držati virus visoko, pa jednostavan razmak između stolova, možda nije dovoljan da zašiti mušterije restorana.
Socijalna priroda obedovanje može da poveća rizik od širenja virusa. Što duže ljudi ostanu na kontaminiranom području, moguće je da udahnu više virusnih čestica. Jedenje je aktivnost koja se ne može obaviti uz masku preko lica. Kapljice virusa mogu se izbaciti u vazduh disanjem i govorim, a ne samo putem kašlja i kijanja. Kako navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti: „Izbegavajte velika i mala okupljanja na privatnim mestima i javnm prostorima, kod kuće prijatelja, u parkovima, restoranima, prodavnicama ili na bilo kom drugom mestu“.
S druge strane, ljudi koji su se razboleli u restoranu u Kini bili su ili za istim stolom zaraženog ili za jednim od dva susedna stola. Činjenica da su neki ljudi iz restorana ostajali zdravi daje nadu da se koronavirus prenosi uglavnom kroz veće respiratorne kapljice, koje brže padaju iz vazduha nego manje kapljice poznate kao aerosoli, koje mogu cirkulisati satima.
Porodica je otišla na ručak u restoran u Guangzou, prostranoj metropoli na jugu Kine, udaljenoj 80 milja od Hongkonga. Porodica je napustila Vuhan, 520 milja severno, žarište prvobitne epidemije koronaviursa, dan pre nego što su kineski zvaničnici uveli karantin kako bi usporili širenje bolesti.
Na ručku je pet članova porodice izgledalo zdravo. Kasnije tokom dana, jedan od njenih članova, 63-godišnja žena osetila je temepraturu i počela da kašlje pa je otišla u bolnicu gde je pozitivno testirana na koronavirus.
U roku od dve nedelje, devet drugih osoba koje su tog dana ručale na tom spratu restorana u Guangzou, takođe su bili pozitivni. Četvoro su bili rođaci prve zaražene žene, a mogli su da se zaraze i van restorana. Za ostalih pet, čini se da je restoran bio izvor virusa.
Harvi V. Fajnberg, koji predvodi Stalni odbor za zarazne bolesti i zdravstvene opasnosti 21. veka na Nacionalnoj akademiji nauke, inženjerstva i medicine, opisao je ovaj izveštaj kao „provokativan i otvoren“.
Rekao je da restorani treba da imaju na umu pravac strujanja vazduha i raspored stolova. Takođe, mogla bi da budu ugrađena UV svetla da bi uništila cirkulirajuće čestice virusa.
KORONAVIRUS:
„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane
RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi
ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?
NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:
Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa
Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)
Izbegavajte rukovanje i ljubljenje
Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati
Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?
Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?
Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus…