Glavni kuvar na prijemu posle ovogodišnje dodele Oskara u Los
Andjelesu Volfgang Puk izjavio je da će servirati jela koja će biti
70 odsto vegetarijanska, ali će biti i dimljenog lososa i
kavijara.
Puk, koji će se 26. godinu zaredom brinuti za
jelovnik posle ceremonije Oskara, rekao da će pored vegetarijskih
jela biti i japanske junetine, kao i pice u obliku statuete Oskara i
tradicionalno dimljeni losos i kavijar.
„Pripremamo razna
jela, jer pored toga što mnogi vole vegetarijanska jela, ipak većina
više voli ribu i meso“, rekao je Puk Frans presu.
Kuvar
(70) koji je učio zanat i u francuskim prestižnim restoranima kao
što je Maksim, rekao je da sam nije vegetarijanac ali voli da sprema
takva jela jer je izazov za kuvara da vegetarijansko jelo bude ukusno
koliko i jelo sa mesom.
Na prijemu će biti 18 vegetarijanskih
jela za oko 150 zvanica. Među njima će biti
kuskus od povrća, tikvice u kineskom sosu sa crnim pirinčem i sos
od mente i korijandera uz skuvane male krompire. Od jela sa mesom,
biće između ostalog, minijaturni burgeri od
japanske junetine i piletina punjena crnim pečurkama.
Za
desert je zadužena grupa od 25 poslastičara, koja će praviti
kolače bez jaja i mleka, ali će koristiti mleko od badema i kososa.
Kraljica poslastice će biti statuete Oskara od čokolade. Biće
napravljeno oko 5.000 čokoladnih statueta a poslastičari će
upotrebiti oko 400 kilograma čokolade.
Zvanice, odnosno
nominovani za Oskara koji neće osvojiti priznanje, pre prijema
dobiće poklone u vrednosti od 215.000 dolara po
osobi, preneli su lokalni mediji u SAD.
(Beta)