Veliki zavisnik od krofni Homer Simpson, jednog dana je rekao da bi „prodao dušu đavolu samo zbog njih“. Iako nije verovao da bi iko ostvario njegove želje tim, bar jednim, slatkim komadom testa, prelivenim čokoladom i šarenim mrvicama, đavo se stvarno pojavio, i rekao mu da će „morati da uzme njegovu dušu onog trenutka kada ovaj bude pojeo krofnu koja je stavljena pred njega“.

Đavo nije ni završio rečenicu u trenutku kada je Homer progutao poslednji zalogaj svoje omiljene krofne. Iako je mislio da je prevario đavola pošto se iste sekunde ništa nije desilo, usledili su brojni problemi – krofne su počele da lete svuda, da mu se priviđaju, da dolaze na njegova vrata, na ljudskim licima je počeo da vidi krofne!

Ostavljamo vam recept za Homerov omiljeni dezert, ali samo ako obećate da nećete da se navučete na njih…

SASTOJCI

Krofne:

  • 2 šolje brašna
  • ½ šolje vode sobne temperature
  • 2 jajeta
  • kašika kvasca u prahu
  • ¼ šolje šećera
  • Prstohvat soli
  • 40 grama smekšalog putera

Za glazuru:

  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2 kašike mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • crvena prehrambena boja

PRIPREMA

  1. Brašno, vodu, mleko, jaja, kvasac, šećer i so stavite u posudu za pripremu. Promešajte sve mutilicom, a onda dodajte puter i polako mešajte testo dok se potpuno ne sjedini. Ako je testo lepljivo, dodajte mu još malo brašna. Mešajte sve dok ne formirate kuglu testa. Stavite je u nauljenu činiju, prekrijte i ostavite da odstoji sat vremena, kako bi testo nadošlo. Kada testo naraste, stavite ga u frižider da naraste tokom noći (ili najmanje četiri sata)
  2. Izvadite testo iz frižidera i razvucite ga po površini posutoj brašnom. Postoje kalupi za krofne, a ako ih nemate, možete da ih vadite uz pomoć šolje i uže čaše. Izvađene krofne pokrijte i ostavite ih da narastu još sat vremena
  3. Zagrejte tri šolje ulja i pažljivo ubacujte jednu po jednu krofnu. Nakon 30 sekundi okrenite ih na drugu stranu, pržite još 30 sekundi, a onda ih ostavite na rešetki ili ubrusu kako bi se ocedile
  4. Za glazuru su vam potrebni šećer u prahu, mleko, ekstrakt vanile i crvena prehrambena boja, koju dozirate dok ne dobijete roze. Sve to pomešajte, a onda, kada se krofne ohlade, umočite ih u glazuru, ili ih njom prelijte, i odmah dodajte šarene mrvice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.