Hrvatska je u još jednom toplotnom talasu. Nesnosne temperature vazduha teraju vas da se osvežite u moru. Ali ovo je samo delimično rešenje, jer su i temperature mora zabrinjavajuće visoke, piše N1 Hrvatska.

Tako je na primer u Puli već u osam sati izmereno 29 stepeni, kao i na Mljetu, a u Rovinju 28 stepeni. Malo je mesta gde je temperatura mora danas bila ispod 27 stepeni. Stručnjaci upozoravaju da ovakav porast dugoročno ostavlja traga na sav život u moru, piše N1 Hrvatska. 

Na dvadeset sedam stepeni Celzijusovih kupači u Zadru pokušavaju da se osveže. Na pojedinim delovima Jadrana temperatura je i za nekoliko stepeni viša.

DHMZ

Drugačije je ovih dana za ribare koji izlaze na more.

„Riba je uglavnom inertna, pomalo letargična zbog vrućine, kao i mi u popodnevnom odmoru“, rekao je pecaroš Boris Bulić.

Temperatura mora na Jadranu meri se stotinak godina, a tokom vekova je rasla i u dubinama za čak dva-tri stepena. Ovog leta je za tri do pet stepeni viša od uobičajenog proseka.

„Ovo je prilično alarmantno jer utiče na floru i faunu i na sve nas“, rekao je Ivica Vilibić, okeanograf Instituta „Ruđer Bošković“.

Brojne nove vrste riba u Jadranu

„Sada je more sve toplije, neke vrste riba iz toplijih mora preko Sueckog kanala dolaze u istočni Mediteran, dolaze u Jadran i polako postaju autohtone“, objasnio je okeanograf.

Poznati zadarski meteorolog ističe da je situacija zabrinjavajuća.

„Biće toga još i više, brzo ćemo postati Crveno more, dole u ​​Persijskom zalivu gde su temperature mora od 30 stepeni tokom cele godine normalne, ali to će još morati da se sačeka“, rekao je meteorolog Duško Kraljev.

Stariji stanovnici kažu da ovo više nije Jadran kakav poznaju iz mladosti, jer porast temperature Jadranskog mora menja – sve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.