Dosoljavanje hrane tokom obroka povezano je s kraćim životnim vekom, pokazalo je istraživanje sprovedeno na pola miliona sredovečnih Britanaca, piše Gardijan.
Istraživači su otkrili da dodavanje soli u hranu tokom obroka smanjuje očekivani životni vek za više od dve godine kod muškaraca i oko godinu i po kod žena. Ovo se ne odnosi na uobičajeno umereno soljenje tokom spremanja hrane, već za dodavanje soli tokom obroka.
Iako studija nije definitivno isključila uticaj i drugih faktora, tim istraživača tvrdi da su dokazi dovoljno ubedljivi da bi ljudi trebalo da razmisle o izbegavanju dodatnog začinjavanja obroka.
„Prema mojim saznanjima, naša studija je prva koja je procenila vezu između dosoljavanja hrane i prerane smrti“, rekao je profesor Lu Ki iz škole javnog zdravlja i tropske medicine sa Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu. „Čak i blago smanjenje unosa natrijuma, manjim soljenjem ili potpunim izbacivanjem soli tokom samog obroka, verovatno će dovesti do značajnih zdravstvenih koristi‚ posebno u opštoj populaciji.“
Unos soli je teško precizno pratiti jer većina prerađene hrane sadrži visoke nivoe soli, a direktno merenje testovima urina ne daje obavezno tačan ukupni unos. Otprilike 70 odsto unosa natrijuma u zapadnoj populaci ji dolazi iz obrađene i pripremljene hrane, a osam do dvadeset odsto potiče od soli koja se dodaje za stolom. U poređenju sa onima koji nikada ili retko dodaju so, oni koji su uvek začinili hranu imali su 28 odsto uvećan rizik od prerane smrti. Muškarci i žene starosti oko 50 godina koji su uvek dodavali so, imali su očekivani životni vek 2,3 odsnoso 1,5 godina kraći.
„Čini se da ukupni dokazi o soli ukazuju na to da zdravi ljudi koji konzumiraju ono što predstavlja normalan nivo soli ne moraju da previše brinu o svom unosu soli“, rekla je profesorka Anika Rozengren, istraživač sa Univerziteta Geteborg.