Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ savetovao je danas građanima da tokom zimskog, pre svega prazničkog perioda budu umereni u ishrani.
U saopštenju se ukazuje da je najveća greška što se praznični ručak ili večera dočekuju „praznog stomaka“, odnosno preskakanjem doručka ili ručka, jer se u tom slučaju ogladni i bude neumeren u ishrani.
Dodaje se da je posle prazničnog prejedanja neizbežan osećaj težine i nadutosti u stomaku.
„Neumerenost u ishrani može da ugrozi zdravlje i da prouzrokuje hipertenziju, povećanja holesterola, triglicireda, šećera u krvi. Zato je važno da i u prazničnom periodu vodimo računa o umerenosti u ishrani i pravilno raspoređenim obrocima“, istakao je Batut.
Ističe se da mnogi ljudi poste i da je potrebno znati da početak i prestanak posta donosi sa sobom značajne promene u načinu ishrane, prenosi N1.
Dodaje se da za vreme posta u ishrani nisu zastupljene namirnice životinjskog porekla, a osnovu ishrane čine voće, povrće, žitarice i riba, a po završetku posta na prazničnoj trpezi nalazi se sve ono čega su se ljudi koji su postili odrekli.
Nagli prelazak na kaloričnu hranu može da dovede do osećaja mučnine, nadutosti, može se javiti bol u stomaku, te da bi se sprečio nastanak zdravstvenih problema, prelazak sa posne na mrsnu hranu treba da bude postepen.
Važno je da se unose manje količine hrane raspoređene u tri do pet obroka u toku dana i treba voditi računa i o načinu pripreme hrane.
Kako bi se održale zdrave navike i u prazničnom periodu dovoljno je da u toku dana imamo redovne obroke i da budemo umereni u hrani, kao i da ne dočeka praznični ručak ili večeru „praznog stomaka“.
Osobe koje imaju prekomernu telesnu težinu ili nemaju izgrađene pravilne navike u ishrani savete i individualni režim ishrane mogu dobiti u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije, dodao je Batut.