Odgovor na veliko pitanje da li je ispijanje kafe dobro ili loše, u danu kada kod nas stupa na snagu novi Pravilnik o kafi, rasvetljava još jedno istraživanje, a dobra vest je da su njegovi rezultati na strani kafe.
U Srbiji od od danas pod imenom „kafa“ može biti samo kafa koja ne sadrži nikakve dodatke. Ako se kafa meša sa drugim sastojcima poput žitarica ili mahunarki, poput ječma, leblebije, graška, soje, žira, cikorije…, to mora da bude jasno istaknuto na ambalaži. To predviđa novi Pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe i srodnih proizvoda, koji je usvojen još u decembru 2020. godine, ali je njegova primena odložena do kraja maja ove godine kako bi proizvođači imali vremena da usaglase proizvodnju s novim propisima.
Pravilnik je delimično usklađen sa evropskim propisima i u interesu je potrošača.
Istovremeno, stiglo je i novo istraživanje koje pokazuje da ljudi koji piju kafu – bilo sa šećerom ili bez njega – imaju manji rizik od prerane smrti, iako stručnjaci upozoravaju da se nalaz možda ne svodi na sam napitak.
Prethodne studije su ukazivale da kafa može biti korisna za zdravlje, pri čemu je ispijanje kafe povezano sa manjim rizikom od stanja u rasponu od hronične bolesti jetre do određenih karcinoma, pa čak i demencije.
Sada su istraživači u Kini otkrili da su ljudi koji su svakodnevno pili umerenu količinu kafe, bez obzira da li je zaslađena šećerom ili ne, bili u manjem riziku od smrti tokom perioda od sedam godina, od onih koji nisu.
Slični rezultati su pronađeni za instant, mlevenu i kafu bez kofeina.
Studija, objavljena u Annals of Internal Medicine, zasnovana je na podacima više od 171.000 učesnika.
Otkriveno je da su ljudi koji su konzumirali nezaslađenu kafu, u poređenju sa onima koji nisu pili napitak, imali najmanji rizik od smrti.
Najveće smanjenje, 29% manji rizik od smrti, primećeno je kod onih koji su pili između 2,5 i 4,5 šoljica dnevno. Smanjenje rizika od smrti primećeno je i kod kafe zaslađene šećerom, barem za one koji piju između 1,5 i 3,5 šoljica dnevno. Trend je bio manje jasan za ljude koji su koristili veštačke zaslađivače.
Međutim, studija je ispitala učesnike o ispijanju kafe i drugim navikama samo jednom. Većina onih koji su koristili šećer dodali su samo kašičicu u svoje piće – što znači da je nejasno da li bi rezultati važili za specijalne kafe sa visokim sadržajem šećera.
U propratnom uvodniku, dr Kristina Vi, zamenica urednika časopisa, složila se da nalazi nisu konačni. Ali, dodala je, izgleda da ispijanje kafe, bilo nezaslađene ili sa malom količinom šećera, verovatno nije štetno za većinu ljudi.
„Zato ispijajte, ali bilo bi mudro izbegavati previše karamel makijata dok se sprema još dokaza“, napisala je ona, preneo je Gardijan.