Ovo nisu obične ćufte, ni klasični meatballs. Italijani su ovom specijalitetu dali ime i posebnu čar, jer bez dodatka sira recept jednostavno nije potpun.
Polpete su mesne kuglice koje donose ukus tradicije, savršeno upotpunjene bogatim sosom i poslužene uz svežu testeninu ili hrskavi hleb. Recept koji se prenosi s generacije na generaciju, miriše na toplinu doma i okuplja porodicu za stolom.
Polpette:
- 60g prezli
- 1 jaje
- 500g mlevene junetine
- 2 čena belog luka
- 1 glavica crvenog luka
- 160ml mleka
- sveže začinsko bilje bosiljak
- 100g rendanog parmezana
- maslinovo ulje, so i biber
- 300g taljatele paste
Prilog:
- 400ml pasiranog paradajza
Priprema:
- Sve sastojke za Polpette pomešajte i napravite loptice. Ugrejte tavu sa maslinovim uljem i poredajte loptice. Okrecite ih sa svih strana kako bi se ravnomerno ispekle
- Izvadite ih privremeno na tanjir, a u istu posudu dodajte paradajz i skuvanu testeninu. Pomešajte sos i pastu, a zatim vratite loptice na vrh.
- Dodajte još malo rendanog parmezana i svežeg bosiljka i ručak je spreman.