Želite li da zadržite svoje srce i kardiovaskularni sistem zdravim u godinama koje dolaze? Postoje hrana i grickalice koje utiču direktno na zdravlje srca. Iako se savetuje izbacivanje brze hrane, prerađene ili hrane sa dodatim šećerom, stručnjaci kažu da nije obavezno potpuno ih izbaciti, već ih u jelovniku imati samo i doslovno – povremeno. Većinu je moguće zameniti zdravim obrocima koji su dobri po srce.
Hrana koju treba izbegavati na redovnoj osnovi:
Burgeri
Nauka još nije sigurna da li su zasićene masti zaista povezane sa srčanim oboljenjima. Kada se konzumira u umerenoj meri, visoko kvalitetna govedina može, čak, da bude korisna za srce, kaže dr Redžina Draz, profesor kardiologije na Hofstra univerzitetu. Ali, „zasićene životinjske masti generalno, posebno kada se kombinuju sa ugljenim hidratima, imaju štetan uticaj na zdravlje srca“. Izbegavajte restorane brze hrane koji koriste namirnice lošijeg kvaliteta i imaju nezdrave metode kuvanja, i tako ćete smanjiti konzumiranje te vrste hrane, kaže doktorka.
Procesuirano i konzervirano meso
Sušeno i procesuirano meso, kao što su slanina i kobasice, može da ima visok procenat zasićenih masti. Ali, čak i takva vrsta mesa iako bi imala nizak sadržaj masti, mogla bi da ima veliku količine soli. Samo šest slajsova suhomesnatog može da sadrži polovinu preporučenog nivoa natrijuma, tvrdi Američko udruženje za srce.
„Većina ljudi bi trebalo da vodi računa o unosu soli zbog uticaja natrijuma na visok krvni pritisak“, kaže dr Laksmi Mehta sa Ohajo stejt Univerziteta. Ona kaže da mnogi ne bi morali da piju lekove kada bi redukovali ishranu jer samom promenom jelovnika, oni sa visokim krvnim pritiskom mogli bi da ga svedu na normalnu meru.
Hrana pržena u dubokom ulju
Nekoliko studija povezuje prženu hranu, kao što su pomfrit, pržena piletina, pa čak i pržene grickalice, sa uvećanjem rizika od srčanih bolesti. Uobičajeni način prženja stvara trans masti, koje uvećavaju loš i spuštaju dobar holesterol. Sve je to moguće napraviti kod kuće, u maslinovom ulju. Prženo, posebno ono što nije prženo kod kuće, treba da izbegavate, kažu doktori.
Slatkiši
Dugo godina su masnoće bile najveća opasnost po srce. Ali, studija objavljena prošle godine u JAMA International Medicine tvrdi da je industrija slatkiša najodgovornija za tako uverenje. Eksperti tvrde da ishrana sa visokim količinama dodatog šećera može da bude podjednako velika opasnost od gojaznosti, upala, visokog holesterola i dijabetesa, što su faktori rizika za srčane bolesti. „Debata se prebacila sa zasićenih masti i holesterola na šećer“, kaže dr Draz. „Ako postoji jedan sastojak za koji bih svakome sa srčanim oboljenjem ili sa rizikom od bolesti srca rekla da treba da ga izbegne, to je dodati šećer u bilo kojem obliku.“
Slatka pića i slatki sokovi
Mnogi velike količine šećera ne unose iz hrane, već iz pića. Preko 60 procenata dece, 54 odsto muškaraca i 45 procenata žena pije najmanje jedno gazirano ili zaslađeno piće dnevno.
Slatke žitarice
Čak i ona hrana koja se često smatra važnom, kao što su žitarice, može da ima dodati šećer. „Jedenje prerađenih ugljenih hidrata i šećera u jutarnjim satima sigurno će stvoriti upale i podići šećer, a onda ga naglo i spustiti, i unosićete mnogo više šećera tokom dana“, kaže Draz. Umesto toga, ona preporučuje jedenje voća sa jajetom ili avokadom na hlebu od celih zrna žitarica.
Kolači i peciva
Većina pečenih proizvoda, naročito onih komercijalnih, prepuno je šećera i zasićenih masti – kao što su puter ili palmino ulje – odnosno trans masti. „Tu imate dva sastojka koji zajedno daju najgori mogući način ishrane“, kaže Draz.
Margarin
Mnogo se debatuje oko povezanosti margarina i kardiovaskularog rizika. Sasvim sigurno je da ishrana s velikim količinama trans masti povećava rizik od srčanih oboljenja. On se često pominje kao zdravija alternativa puteru. Da biste bili sigurni, izaberite lako maziv, takoreći „mek“ margarin koji ne sadrži delimično hidrogenizovano ulje, ili se držite samo maslinovog ulja.
Pica i meso
Pica se smatra drugom na listi od šest vrsta jela sa najviše soli, prema Američkom udruženju za srce. Natrijum u pici kao i količina zasićenih masti uvećavaju se ukoliko dodate ekstra sir ili druge vrste topinga. Kada jedete picu, ograničite se na dva parčeta, ili uzmite vegetarijanski toping.
Dijetalna pića
Možda piše da je bez šećera ili sa nula kalorija, ali dijetalna pića imaju i svoju drugu stranu. Ljudi veruju da su to zdrava pića, ali ona to nisu, kaže Draz. Istraživanja pokazuju povezanost rizika od srčanih oboljenja, kao što su gojaznost i dijabetes, a neke studije tvrde da ljudi koji piju gazirana pića imaju tendenciju da unose mnogo više kalorija nego što bi inače, dok druge studije tvrde da hemikalije u dijetalnim gaziranim pićima mogu da izmene bakterije u revima i da učine ljude sklonijima gojenju.