Samo šaka badema sadrži čak 9 grama mononezasićenih masti, koje pomažu smanjenju lošeg holesterola, dok istovremeno povećavaju dobar holesterol. Odabir badema umesto krofne, čipsa ili pereca za dva međuobroka dnevno može smanjiti „loš“ holesterol za gotovo 10 posto. Prirodni vitamin E u bademima i flavonoidi u kožici ovog orašastog voća takođe pomažu u zaustavljanju razvoja plaka koji može začepiti arterije, prenosi Danas.

Avokado

Prema istraživanju iz Meksika, žene i muškarci koji su sedam dana zaredom jeli po jedan avokado smanjili su ukupni holesterol za 17 posto. Neobični detalji: Njihovi nivoi nezdravog LDL i triglicerida su se smanjili, dok su nivoi dobrog HDL holesterola zapravo porasli, možda zahvaljujući visokom nivou „dobrih“ mononezasićenih masti u avokadu. Ovo voće bogato mastima takođe sadrži beta-sitosterol, koji pomaže u smanjenju holesterola.

Paradajz – svež, sušen na suncu i u sosu

Konzumiranje sedam ili više porcija paradajza nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30 posto, pokazalo je nedavno istraživanje koje su sproveli lekari iz bolnice Brigham and Women’s u Bostonu na više od 35.000 žena. Šta je to što čini paradajz zdravim za srce? Možda su to antioksidans likopen ili izvanredne količine vitamina C, kalijuma i vlakana. Termička obrada paradajza tokom 30 minuta ili duže povećava dostupnost likopena. Četvrtina šolje sušenih paradajza sadrži više kalijuma, koji snižava krvni pritisak, od srednje velike banane!

Konzervirana pastrmka

Kada je u pitanju riba bogata omega-3 masnim kiselinama, pastrmka je kralj. Jedna porcija sadrži oko 1,8 grama eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA), važnih omega-3 masnih kiselina koje pomažu smanjenju rizika od opasnih nepravilnosti u radu srčanog ritma, smanjuju loš holesterol, smiruju upale i čak mogu odvratiti aterosklerozu i stvaranje krvnih ugrušaka.

Dobar stari ovas

Betaglukan, rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovsu, deluju kao sunđer, hvatajući holesterolom bogate žučne kiseline u crevima i izbacujući ih. Rezultat je niži „loš“ LDL holesterol jer ima manje holesterola koji se apsorbuje u krvotok. Velika zdela ovsene kaše dnevno (oko 1-1/2 šolje) može dodatno smanjiti holesterol za 2 do 3 posto, kako sugerira studija objavljena u Journal of the American Medical Association.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.