Kao zvanično najbolji svetski proizvođač voćnih destilata za 2023. godinu, prema izboru IWSC, destilerija Podrum Palić ove jeseni nastavlja svoj uspešan niz novom nominacijom od strane ovog prestižnog globalnog udruženja, koje se ističe svojom ekspertizom i uticajem u svetu vina i žestokih pića
IWSC daleko nadilazi standardno takmičenje – ove godine je ocenjeno više od 4000 uzoraka iz preko 100 zemalja, a sudijski panel činilo je 100 međunarodnih stručnjaka. Ovaj rigorozan, ali pravedan proces selekcije podiže standarde u industriji, postavljajući merila vrhunskog kvaliteta i izazove za sve proizvođače.
U godini u kojoj je Podrum Palić ponovo u trci za najprestižniji trofej – popularno nazvan „Vimbldon za destilerije“ – ova destilerija je već osvojila sedam IWSC medalja za 2024. godinu. Četiri medalje pripale su premijum rakijama iz kolekcije Baraba, dok su još tri nagrade otišle Sinner dry ginu i novitetu u portfoliju, gorkom likeru Gorshtak.
Baraba šljiva i Baraba kajsija osvojile su zlatne medalje sa po 95 poena, dok su Baraba lozovača i Baraba dunja barrique osvojile srebro.
Vredno je podsetiti da je Baraba lozovača prošle godine, pored zlatne medalje, odnela i titulu “najbolje od najboljih“ u svojoj kategoriji – osvojivši prestižni trofej Outstanding Gold sa 99 poena.
Uprkos izuzetno jakoj konkurenciji u kategoriji džina, Sinner dry gin je poneo bronzanu medalju u svojoj kategoriji, kao i srebro za kombinaciju džin & tonik, u partnerstvu sa renomiranim proizvođačem Franklin & Sons iz Londona.
Konačno, najnoviji član porodice Podrum Palić – gorki liker Gorshtak, napravljen od 37 različitih biljaka, osvojio je svoju prvu – bronzanu medalju na ovogodišnjem IWSC takmičenju.
Godišnja dodela nagrada za 2024. godinu biće održana 12. novembra u Londonu, tokom svečane gala večeri na kojoj će biti objavljena imena laureata najprestižnijih trofeja koje dodeljuje ovo udruženje, pa ostaje da vidimo da li će se vredan trofej vratiti u Srbiju.