Zbog svoje prirode, karakteristične arhitekture koja je ostala pod uticajem nekog starijeg vremena i jednog od najvećih jezera u Srbiji, Palić i Subotica predstavljaju redovne destinacije na listi domaćeg turizma. Pored svih prirodnih lepota koje nude, za lepši užitak i upotpunjeniji ukus, na mapi obaveznih obilazaka tu je jedna od najstarijih destilerija u Srbiji, Podrum Palić, kao i jedna od najprestižnijih vinarija, Vinarija Zvonko Bogdan.

Dok destilerija nudi niz domaćih rakija i žestokih pića, uz rokenrol ambijent, vinarija je tu da vas uz pitak ukus sprovede u svet klasike. Uz zanimljive priče ovog mesta i kvalitetne proizvode, podjednako ćete uživati, bez obzira na to koji žanr preferirate.

Klasika u vinu

Ne, ovo nije samo krov iz serije „Tajne vinove loze“, koja je zbog popularnosti privukla i decu i odrasle da zastanu, opale blic i slikaju se. Šareni krov ušuškan u vinograde, nalazi se u centralnom delu imanja, i pleni mnoge svojim dizajnom kreiranim u stilu panonske secesije. Uzdignut visoko, već sa puta može da se vidi, taj biber krov u punim bojama. Njegova lepota jasna je i kroz fotografije, ali lični dojam je ipak nešto drugo. Uverite se i sami. Njegova vrednost nije zanemarljiva, i svakako doprinosi celom doživljaju, ali ono što krov čuva ispod daleko je značajnije i zanimljivije.

Zbog mineralnog zemljišta, čiju kombinaciju čine krečnjak, crnica i pesak, ovo područje predstavlja dobru podlogu, kao i garanciju za uspešno uzgajanje vinove loze. Ulaskom u to veliko zdanje i degustacijom vina, imaćete priliku u to i da se uverite. Unutrašnjost podseća pomalo na barokni stil, prepun ekstravagantnih detalja. Uz dekorativnu biblioteku, kakvu je ranije imala svaka gospodska kuća iz ovih krajeva, prigušeni zvuk tamburice i glasa Zvonka Bogdana, imaćete osećaj nekog potpuno drugog vremena.

 

Ipak ono najbitnije krije se nekoliko metara ispod zemlje. Dugačak podrum, kroz koji se prostire niz buradi od francuskog hrasta, većih i manjih u zavisnosti od same sorte vina, prigušenog svetla i uz strogo kontrolisanu temperaturu, otkriće vam „tajnovitu“ priču o umetnosti stvaranja, čuvanja i starenja vina, kao i sve greške koje inače pravimo u odnosu prema ovom piću. U barrique podrumu koji krije i jedinstvenu salu za degustaciju, uz platu sireva, pršute i orašastih plodova, široki osmeh vodiča uputiće vas na pravilnu kombinaciju određenih vina sa odgovarajućom hranom.

Iako vino samo po sebi jeste umetnost, da boce Vinarije Zvonko Bodgan budu još uzvišenije u toj sferi, etikete ovih vina nose prava umetnička dela. Ekskluzivnim angažovanjem čuvenog slikara Eugena III Kočiša, svoja vina učinili su još više autentičnim, jer svaku bocu krase jedinstvena i maštovita Eugenova dela snažnog i jarkog kolorita i neobičnih prizora.

Za kvalitet proizvoda Vinarije Zvonko Bogdan brine se enolog Srđan Lukajić, a priznanje tog kvaliteta potvrđuje i dugačak spisak značajnih nagrada. Ona na koju su najponosniji i koja u vinskom svetu predstavlja prestiž jeste Decanter. Samo nekoliko vina u svetu je ikada dobilo tri uzastopne zlatne nagrade na prestižnom Decanter WWA takmičenju. Cuvee No.1 je jedno od njih.

Inače, ovo je njihovo flagship vino i ujedno prvo koje su napravili od početka rada vinarije. Zvuči kao zagarantovani kvalitet, ali ne verujte na reč, ipak se sami uverite.

Rakija rokenrola

Iako se kratko žestoko piće, kao što je rakija, najčešće ne vezuje za rok scenu, i nije prvi izbor i asocijacija u svetu rokenrola, Podrum Palić je uspeo to da promeni. Rakija koju u svojoj ponudi ima ova destilerija, sa svojim dizajnom, zaštitnim licem i čitavim ambijentom destilerije jeste rokenrol u svojoj suštini. Na ulaznim vratima sačekaće vas sjajni, veliki, crni motor Harley-Davidson odmah pored glavnog tehnologa Aleksandra Runčeva, koji je zadužen za kontrolu i kvalitet finalnog proizvoda.

 

Kroz čitavu priču o istoriji Podruma Palić, koji postoji još od 1896. godine, i šetnju kroz destileriju, za oko će vam zapasti detalji koji čitavom prostoru daju još jedan sloj priče. Dok slušate zvuk pokretne trake, po kojoj su poređane elegantne italijanske boce Baraba rakije, privući će vam pažnju šarene alternativne fotografije po zidovima, ili Marshall pojačalo i crna gitara u ćošku ili pak mali „muzej“ mini-pića čiji se datum proizvodnje više i ne vidi od godina, a koja su se nekad proizvodila u ovoj destileriji.

Zaštitno lice premium rakije Baraba, koja predstavlja centralno mesto u paleti proizvoda, jeste Srđan Žika Todorović, glumac i nekadašnji bubnjar više ex-YU bendova. Ovaj proizvod „predstavlja njihovu esenciju i filozofiju u potpunosti“. Prošle godine u Londonu, na prestižnom takmičenju u organizaciji najvećeg i najuticajnijeg udruženja u industriji, IWSC (International Wine & Spirits Competition) – ova destilerija osvojila je trofej najboljeg svetskog proizvođača destilata od voća za 2023. godinu što je uspeh ravan osvajanju Vimbldona u svetu tenisa (kako su nam šaljivo objasnili).

 

Pored rakije, Podrum Palić u svom portfoliju nudi piće zavodljivog imena i neodoljivog ukusa – Sinner dry gin, zatim gorke likere kao što su Amaro Botanic Garden i Gorshtak Bitter, ali i sladak liker, kao stvoren za kraj radnog dana – Cherry Brandy.

Često je zaključak da su rokenrol i klasika nespojivi, ali mnogo puta je ta tvrdnja oborena. U spajanju nespojivog uspela je saradnja Podruma Palić sa Vinarijom Zvonko Bogdan. Da nije sve samo posao, govori i činjenica da su glavni tehnolog Aleksandar Runčev i enolog Srđan Lukajić kolege ne samo u ovom poslu, već i nekadašnje kolege sa fakulteta. Taj odnos iznedrio je zajedničku kolaboraciju i novi proizvod u portfoliju Podruma Palić, a to je Vinjak.

Uz blend destilata od najfinijeg pinot blan grožđa iz vinograda Vinarije Zvonko Bogdan koji je nakon toga pet godina strpljivo odležao u buradima od čuvenog francuskog hrasta, dobićete precizno podjednak užitak rokenrola i klasike u jednom piću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.