So iz supermarketa i iz restorana trebalo bi da sadrži upozorenje o štetnosti i to na prednjoj strani pakovanja, navodi se u „Journal of Clinical Hypertension“.
Vodeći autor dr. Norm Kembel, bivši predsednik „The World Hypertension League“, rekao je da mora ozbiljnije da se shvati smanjenje prehrambene soli, navodi N1.
„Nezdrava ishrana je vodeći uzrok smrti na globalnom nivou, a prekomerna konzumacija soli je najveći krivac, za koju se procenjuje da bi mogla da bude razlog smrti više od tri miliona ljudi godišnje“, naglašava doktor.
On podseća da je Svetska zdravstvena organizacija postavila cilj zemljama da smanje unos natrijuma za 30 odsto do 2025. godine, a vlade i prehrambene industrije zajedno rade na smanjenju soli u prerađenoj hrani.
„Međutim, sada treba preduzeti hitne mere da bi se podigla svest potrošača“, rekao je Kembel.
Većina zemalja zahteva ispisivanje nivoa natrijuma na etiketama u prerađenoj hrani, međutim, ljudi to ne tumače kao upozorenje na zdravstvene rizike.
„Zdravstvena upozorenja na pakovanjima soli i dozerima biće jednostavan i isplativ način prenošenja poruke o opasnosti konzumiranja soli za milijarde ljudi širom sveta“.
PAZITE DA MATERIJE KOJE MOGU BITI ŠTETNE NE POČNETE DA UNOSITE NA NEKI DRUGI NAČIN
Prestao da grickam slane košpice od bundeve i sunckreta nakon što sam završio osnovnu školu, ali sam uočio da se od slanih grickalica, koje smo redovno kupovali, već tada bio navikao da unosim veću količinu soli nego što je potrebno, jer i danas jedem previše drugih slanih proizvoda, kao što su sir, dimljeni sušeni mesni proizvodi, a shvatio sam i da a najviše volim jesti usoljene srdele upravo zato što sadrže veliku količinu soli, jer inače ne volim da jedem sirovo meso.