Dodavanje dodatne šoljice nezaslađene kafe svaki dan povezano je sa smanjenim rizikom od gojenja u periodu od četiri godine, tvrdi nova studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition 1. oktobra, a prenosi N1.
Ipak, ovakav uticaj može da bude poništen ako dodate kašičicu šećera u topli napitak. Dodavanje „ne-mlečnih proizvoda“ nije uticalo na težinu, navodi se u objavljenom izveštaju.
Istraživači s odeljenja za ishranu na Harvard TH Chan School of Public Health u Bostonu prikupili su podatke iz tri prospektivne studije: Zdravstvene studije medicinskih sestara (1986-2010), Studije zdravlja medicinskih sestara II (1991-2015) i Studije praćenja zdravstvenih radnika (1991-2014).
Istraživanje je usmereno na vezu između navika konzumiranja kafe i promena telesne težine tokom četiri godine. Učesnici su popunjavali upitnike o hrani i pićima koje su konzumirali.
Istraživači su analizirali potrošnju kafe s kofeinom i bez kofeina i razmotrili da li su pića pripremljena sa šećerom, navodi se u studiji.
Ove veze između konzumacije kafe i šećera s promenama u telesnoj težini bile su značajnije kod mlađih učesnika i onih za koje se smatralo da su gojazni ili gojazni.
Od ranije je poznato da povećan unos toplog, nisko-kaloričnog napitka može da poboljša telesnu težinu, jer povećanje količine tečnosti, posebno tople tečnosti, može da poboljša osećaj sitosti, što može da dovede do manjeg ukupnog unosa kalorija tokom dana.
Dodavanje šećera moglo bi da poništi korist od gubitka težine povezanog s kafom, jer šećer može da bude izvor dodatnih kalorija bez osećaja sitosti.