
Dalgona, što na korejskom znači „slatko“, poslastica je koja i u Severnoj i Južnoj Koreji može da se kupi na svakom ćošku. To je slatkiš koji jedete od ivica ka unutrašnjosti, s tim što pazite da ne pređete ivice šablona koji ste dobili.
Korejska deca jedenje ovog slatkiša doživljavaju kao poseban izazov, pa je on postao i igra koja je jako česta na ulicama.
Ovo je ujedno i igra koju su igrači, koji se bore za život, u seriji „Squid game“ imali zadatak da pređu.

Dalgona ChallengeRaton TV / YouTube printscreen
U prvoj sezoni, oblici su bili trougao, krug, zvezda i kišobran, od kojih je poslednji bio najteži. Glavni lik prve sezone, iako dobija najizazovniji oblik, rešava zadatak tako što liže svoj šećer i uspeva nekako da odvoji kišobran.
Međutim, u drugoj sezoni, iako sa novim saigračima deli, poučen iskustvom, šta je najlakši oblik – oni dobijaju sada neočekivano težak višestruki trougao.
Da li su uspeli da ga izrezbare?

Dalgona ChallengeRaton TV / YouTube printscreen
Recept za Dalgona šećerni kolačić
SASTOJCI:
- šećer
- soda bikarbona
PRIPREMA:
- Dve kašičice šećera stavite u kutlaču u kojoj topite masu, a onda je približite ringli i neprestano mešajte drvenim štapićem.
- U posudi na ringli prokuvajte vodu, ona vam služi za ispiranje kutlače za naredne kolačiće.
- Kada se šećer otopi i kada krene da poprima braonkastu boju, kutlaču udaljite od ringle i dodajte sodu bikarbonu – možda jedan ili dva prstohvata. Približite ponovo ringli i još malo mešajte.
- Onda smesu iz kutlače sipajte na pleh, ostavite da se prohladi 15-20 sekundi, a onda, ako imate alat za pritisak, napravite da vaš kolačić bude pljosnat. Zadržite do pet sekundi, a onda ga pritisnite i kalupom za oblik nekoliko 2-3 sekunde.
- Ostavite da se ohladi, a između kolačića kutlaču properite ključalom vodom.